Vatikan: Prijetnje napadom nisu relevantne

Vrhovni tužilac Italije Mauro Mura izjavio je danas da je moguće da su osumnjičeni za terorizam, koji su pod istragom, planirali napad na Vatikan.

U racijama širom zemlje, policija je ranije tražila 18 osoba osumnjičenih da imaju veze s Al Kaidom. Neki su uhapšeni u Italiji, uključujući i duhovnog vođu grupe, a za druge se vjeruje da su napustili zemlju, javlja Tanjug, dok BBC dodaje da je policija izdala 20 naloga za hapšenje, a uhapsila devetoricu.

Kako piše BBC, vjeruje se da su neki od osumnjičenih odgovorni za organizaciju napada na pijacu u pakistanskom gradu Pešavaru iz 2009, kada je ubijeno 137 osoba, što je najsmrtonosniji napad u tom gradu.

Lokalni mediji javljaju da su dvojica uhapšenih štitili Osamu bin Ladena.

Tužilac Mauro Mura je na pres-konferenciji u Cagliari, na Sardiniji, izjavio kako snimci prisluškivanja ukazuju da su osumnjičeni teroristi  planirali bombaški napad na Vatikan u martu 2010.

„Bilo je signala o pripremama za mogući napad, uključujući i dolazak bombaša-samuobice u Rim”, rekao je Mura.

„Nemamo dokaza, ali imamo osnovane sumnje“, rekao je šef policije Mario Carta.

Vatikan pak ne pridaje veliku važnost značaju ovih tvrdnji.

“Planirani napad na sjedište poglavara Rimokatoličke crkve, prema procjeni Vatikana, nije relevantan, jer takve prijetnje datiraju iz 2010. godine i stoga danas nije od posebnog značaja”, saopćio je glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi.

“Iz onoga što se čini, te sigurnosne  prijetnje, odnose se na hipoteze koje datiraju iz 2010. godine, a koje se nisu dogodile.  Stoga, danas one nisu relevantne i nema razloga za posebnu zabrinutost”, naveo je Lombardi u pisanom saopćenju.

Mura je rekao novinarima da je bilo indicija da su osumnjičeni za terorizam, koji su planirali napade u Pakistanu i Afganistanu, također planirali napad na Vatikan.

Svi osumnjičeni su Pakistanci ili Afganistanci, a operacija je u toku.

Izvor: Agencije