Vatikan razriješio bivšeg kardinala zbog optužbi za seksualno zlostavljanje

Theodor McCarick
Kongregacija za nauk vjere proglasila je Theodorea McCarricka krivim za kršenje šeste zapovijedi s maloljetnicima i odraslima (Reuters)

Vatikan je u subotu objavio da je trajno razriješio iz svećeničkog reda bivšeg kardinala Theodorea McCarricka, nakon što ga je disciplinska komisija proglasila krivim za seksualno zlostavljanje odraslih i maloljetnika.

Kongregacija za nauk vjere proglasila ga je “krivim za kršenje šeste zapovijedi s maloljetnicima i odraslima, uz otežavajući čimbenik zlouporabe moći”, piše u priopćenju Vatikana, kako prenosi Hina.

McCarrick (88) je jedan od najutjecajnijih čelnika Katoličke crkve u Americi.

Optužbe protiv njega za zlostavljanje stare su i do deset godina, a prošle godine su dospjele u javnost.

McCarrickovo razrješenje dolazi samo nekoliko dana prije nego će papa Franjo otvoriti summit o prevenciji zlostavljanja djece.

Papa pozdravio odluku

Bivši kardinal i nadbiskup Washingtona na odluku se žalio, no Vatikan ju je odbacio, javlja Reuters.

Papa je odluku o razrješenju pozdravio te ju je nazvao “konačnom” bez mogućnosti novih žalbi.

McCarrick, koji je u srpnju postao prvi rimokatolički prelat u gotovo 100 godina kojemu je oduzeta titula kardinala, sada je postao i najviše pozicionirana osoba iz Katoličke crkve koja je razrješena iz svećeničkog reda u modernim vremenima.

Papa je nedavno u Panami rekao da Katolička crkva, ranjena vlastitim grijehom, nije znala slušati, u poruci upućenoj svećenicima i sjemeništarcima tokom skandala spolnih zlostavljanja koja zapljuskuju instituciju.

Izvor: Agencije