Vatikan se uključio u krizu u Venecueli

Nicolas Maduro, Predsjednik, Venecuela
Predsjednik Nicolas Maduro se više od četiri mjeseca bori s protestima opozicije (Reuters)

Papa Franjo je u ponedjeljak primio predsjednika Venezuele Nicolasa Madura i zatražio od njega da vodi iskren i konstruktivan dijalog s oporbom kako bi sačuvao jedinstvo svoje zemlje u krizi, objavio je Vatikan.

Tijekom nenajavljenog posjeta Papa je istaknuo da svima želi dobro, prema priopćenju Svete Stolice.

“Pozvao ga je da hrabro krene putem iskrenog i konstruktivnog dijaloga” s oporbom, koja je tražila njegov odlazak, “za dobrobit naroda, posebice siromašnih i za očuvanje jedinstva”.

Taj susret održan je u okviru zabrinjavajućeg stanja političke, socijalne i gospodarske krize u zemlji, koje imaju teške posljedice na svakodnevicu stanovništva, naglašava se u tekstu.

Opozicija demantira izaslanika Vatikana

U međuvremenu, venezuelanska oporba opovrgla je u ponedjeljak da je počeo dijalog nje i vlade predsjednika Nicolasa Madura, kao što je objavio izaslanik pape Franje u Argentini Emil Paul Tscherrig.

“Kakav dijalog? U Venezueli nikakav dijalog nije počeo”, rekao je Henrique Capriles, čelnik koalicije Stol za demokratsko jedinstvo (MUD, desni centar) u izjavi na društvenoj mreži Periscope, prenosi Hina.

Naime, izaslanik je najavio u ponedjeljak da socijalistička vlada Venezuele i oporba planiraju 30. listopada početi pregovore u cilju razrješenja političke krize, javio je AFP.

Dvije strane su se sastale u ponedjeljak “u srdačnoj atmosferi političke volje i poštovanja”, pod nadzorom Unije južnoameričkih zemalja, i “počele nacionalni dijalog kako bi se stvorili uvjeti za održavanje plenarnog sastanka 30. listopada”, rekao je Tscherrig na konferenciji za novinare.

Dodao je da venezuelanska vlada i oporba pregovore planiraju početi na otoku Margarita u Karipskom moru.

“Cilj pregovora bit će poboljšanje ekonomskih, socijalnih, političkih i institucionalnih okolnosti koje su osnovne za demokratsku harmoniju”, istaknuo je Papin izaslanik, kako prenosi Tanjug.

Parlament proglasio državni udar

Maduro, politički nasljednik bivšeg predsjednika Huga Chaveza (1999-2013), izložen je oštrom osporavanju u zemlji.

Oporba ga optužuje da je odgovoran za gospodarski krah te naftom bogate zemlje, jer nije predvidio ni na vrijeme reagirao na pad cijene tog energenta.

Parlament Venezuele, kojim dominira oproba, prihvatio je u nedjelju rezoluciju u kojoj se proglašava da je režim predsjednika Madura izveo “državni udar” obustavom procesa referenduma protiv šefa države.

Izvor: Agencije