Vatileaks II: Novinari oslobođeni krivice

Novinari su objavili knjigu koja oslikava Vatikan kao mjesto puno zavisti, intriga i korupcije (EPA)

Vatikanski sud u četvrtak je oslobodio krivice dvojicu italijanskih novinara optuženih da su objavili dokumente o korupciji, zavisti i pohlepi u Vatikanu, naglasivši da Vatikan nad njima nije imao jurisdikciju.

Sud je presudio da su druga dvojica optuženih, talijanska stručnjakinja za odnose s javnošću Francesca Chaouqui i španski svećenik Angel Lucio Vallejo Balda, krivi. Vallejo je osuđen na 18-mjesečnu kaznu zatvora, a Chaouqui je dobila 10 mjeseci uslovno.

Peti optuženik, Baldin savjetnik Nicola Maio oslobođen je krivice, na kraju osmomjesečnog suđenja koje je rasvijetlilo snažne borbe i loše upravljanje u srcu vatikanske administracije.

Intrige i korupcija

Novinari Gianluigi Nuzzi i Emiliano Fittipaldi objavili su prošle godine knjigu koja oslikava Vatikan kao mjesto puno zavisti, intriga, korupcije i frakcijskih borbi te govori o pokušajima da se omete papa Franjo u nastojanjima da uvede finansijsku transparentnost u vatikansko poslovanje.

Chaouqui, Balda i Maio bili su optuženi za dostavu dokumenata Nuzziju i Fittipaldiju .

Vatikansko tužilaštvo zatražilo je u završnoj riječi tri godine i devet mjeseci za Chaouqui, tri godine i mjesec dana za Baldu i 21 mjesec za njegovog saradnika.

Za Nuzzija su tražili godinu dana uslovno, ali i oslobađajuću presudu Fittipaldiju zbog nedostatka dokaza. Obojicu novinara tužilaštvo smatra “moralnim suučesnicima” krivičnog djela otkrivanja vatikanskih državnih tajni.

Chaouqui, koja je rodila prije tri sedmice, u svojoj završnoj riječi prije izricanja presude briznula je u plač. Rekla je da ne želi da joj dijete prve godine života provede u zatvoru.

Međusobne optužbe

Chaouqui i Balda međusobno su se vrijeđali tokom suđenja. On tvrdi da je ona manipulativna i ambiciozna karijeristica koja ga je prvo “začarala” i iskoristila, a zatim se okrenula protiv njega kad nije dobila obećanu poziciju u Vatikanu.

Chaouqui tvrdi da je Balda lažljivac i da mu nikada nije bila ljubavnica, ali tužilaštvo smatra da je ona bila na čelu zavjere kojom su otkrivene vatikanske državne tajne.

Vatikan ima zatvor s dvije ćelije. U skladu s međudržavnim ugovorima osobe osuđene u Vatikanu mogu odslužiti kazne u italijanskim zatvorima.

Većina kazni ispod tri godine zatvora u Italiji se mijenja za uslovnu kaznu zbog prenapučenosti zatvora.

Afera je nazvana Vatileaks II, pošto je ranija afera, u kojoj su objavljeni privatni dokumenti pape Benedikta XVI, bila poznata kao Vatileaks.

Izvor: Agencije