Vatrogasci u Srbiji traže plan finansiranja

Prema podacima MUP-a prosječna starost vatrogasnih vozila u Srbiji je 28 godina. Na intervencije i dalje idu kamioni stari više od četiri decenije. U Sindikatu sektora za vanredne situacije kažu da je stanje alarmantno. Zbog starih kamiona smanjena im je efikasnost i stizanje na intervenciju.

Sredovječni kamion marke FAP je tokom 33 godine ugasio hiljade požara u Vojvodini. Sada se manje koristi jer za taj model gotovo da više nema dijelova.

U Sindikatu upozoravaju da je vlada ta koja odobrava nabavke. Međutim, osim donacija, nabavki gotovo da nema.

”Mi tražimo da se napravi jedan jasan plan gde će postojati kontinuirano finansiranje vatrogastva. Da znamo početkom svake godine koji deo će ići za nabavku opreme i vozila. Sigurni smo da ćemo za deset godina doći na jedan zadovoljavajući nivo kojim možemo da odgovorimo na sve obaveze”, navodi Duško Ninkov, predsjednik sindikata SVS.

Obaveze su velike. Vatrogasci moraju na vrijeme stići do poplavljanih područja, zapaljenih zgrada, ili saobraćajnih nesreća. Sve je to mnogo sporije sa zastarjelim kamionima. Prosjek starosti vatrogasnih vozila je 28 godina. Godine 2014. vatrogasci – spasioci su imali gotovo 28.000 intervencija. Ukoliko je godina sušna sa više požara, vatrogasci intervenišu i do 35.000 puta.

Donacija prijatelja

Pomoć prijatelja stiže i u vidu novih vatrogasnih kamiona. Rusija je poklonila Srbiji deset vozila, koja će biti raspoređena u većim gradovima. U MUP-u kažu da je to najveća donacija do sada, dok u Sindikatu navode da je to samo ‘kap u moru’.

”Ovih deset vozila i pomoć koju su naše vatrogasno-spasilačke jedinice dobile, biće nemerljive u rešavanju gašenja vatrenih stihija pogotovu na nepristupačnim terenima”, rekao je Nebojša Stefanović, ministar policije Srbije.

”Rusija se trudi, u skladu sa svojim mogućnostima, da pomaže Srbiji. Samo ove godine 200 srpskih vatrogasaca proći će spasilačke obuke u Sant Peterburgu. Rusija je spremna da u slučaju šumskih požara ponovo pošalje svoje avione i helikoptere”, kazao je Aleksandar Čepurin, ambasador Ruske Federacije u Srbiji.

Problem je i to što vatrogasnim kamionima upravlja sve manje ljudi. U Srbiji ima gotovo 3.500 vatrogasaca spasilaca, a nedostaje ih još toliko.

Izvor: Al Jazeera