Vatromet izazvao požar u Indiji: 100 mrtvih, 350 ranjenih u hramu

Najmanje 100 osoba je poginulo, a više od 350 povrijeđeno rano jutros u velikom požaru koji je izbio tokom vatrometa u jednom hinduističkom hramu na jugu Indije, kazali su zvaničnici.

Požar je izbio kad je varnica od vatrometa zapalila druga pirotehnička sredstva, koja su bila skladištena u kompleksu hrama Puttingal u selu Paravur, udaljenom nekoliko sati od prestonice indijske savezne države Kerala.

U kompleksu se nalazilo više hiljada ljudi kada je oko 15 sati po lokalnom vremenu došlo do velike eksplozije, a zatim i do požara, koji se brzo proširio kroz hram i u njemu zarobio veliki broj vjernika, prenijela je agencija AFP.

Zrakom letjeli blokovi betona

Al Jazeerina reporterka Divya Gopalan je izvijestila da se trenutno svakodnevno održavaju slavlja ovog tipa u Indiji da bi se obilježio hinduistički festival.

“Neka slavlja se održavaju bez odobrenja vlasti i bez ikakvih sigurnosnih mjera, što se desilo i u nedelju”, izvijestila je ona.

Na snimcima lokalnih televizijskih stanica se vidi kako iz hrama izlaze veliki oblaci dima, a na nebu se i dalje vidi vatromet.

Uslijed višestrukih eksplozija u skladištu pirotehničkih sredstava, zrakom su letjeli veliki blokovi betona, koji su padali čak kilometar dalje od mjesta eksplozije, navodi lokalno stanovništvo.

Indijski premijer Narendra Modi je preko Twittera poručio da će uskoro biti na mjestu gdje se dogodio požar.

Vatrogasci su do jutra stavili požar pod kontrolu, a spasioci pretražuju ruševine kako bi našli preostale preživjele.

Izvor: Al Jazeera i agencije