VB: Kampanja protiv duty free shopova

Engleski putnici pokrenuli su medijsku kampanju protiv duty free shopova na aerodromima širom Velike Britanije. Optužuju ih da povrat od poreza zadržavaju za sebe.

Putnici prije leta uglavnom kupuju na aerodromu. Posljednjih 15 godina u prodavnicama na aerodromima širom Velike Britanije zahtijevano je da kupci pokažu aviokarte.

Mnogi su pretpostavljali da je to povezano sa sigurnošću. Međutim, shvatili su da trgovci identifikuju ljude koji lete izvan Evropske unije – kako bi zadržali 20 posto povrata poreza na dodatnu vrijednost, koji je uključen u cijenu.

Porez na kupovinu

“Ovo je novac koji bi trebao ili ići u budžet, jer letite unutar Evropske unije, ili bi vam se porez trebao vratiti jer vi, kao putnik, ne biste trebali plaćati porez na kupovinu. To je obaveza trgovca kod kojeg kupujete“, tvrdi novinar Simon Calder.

Ali, putnici su se pobunili. Odbijaju pokazati svoje karte. Kampanja se proširila socijalnim mrežama širom Velike Britanije.

Trgovci kažu da ne rade ništa što nije po zakonu. Neki čak tvrde da bi bilo nemoguće imati dvojni sistem određivanja cijena, ali potrošači u to ne vjeruju.

“Ovo je jedan od najprometnijih perioda na britanskim aerodromima, svaki dan hiljade ljudi lete izvan Evropske unije na ljetne odmore. Sama pomisao da ih potkradaju trgovci, mogla bi izazvati pobunu kod putnika“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Nedim Baba.

Poreske olakšice

“Ako prema zakonu nije potrebno da pokažete aviokartu i ako putnici to ne žele, i dalje će moći kupovati bez te obaveze. Aerodromski tim bit će im na raspolaganju u svakoj od prodavnica”, zaključio je glasnogovornik aerodroma Heathrow.

Vlada je potvrdila da su poreske olakšice na aerodromima tu da koriste putnicima, a ne da veliki trgovački lanci profitiraju na njima.

Stvari će se zaista promijeniti ako dovoljno putnika odluči da ne troši novac na aerodromu, već na destinaciji na koju idu.

Izvor: Al Jazeera