VE: Težak položaj izbjeglica u Turskoj

Vijeće Evrope upozorava na dječiji rad i dječije brakove unutar izbjegličke populacije (EPA)

Vijeće Evrope, u svom najnovijem izvještaju, upozorava na teškoće s kojima se susreću Sirijci koji žive izvan izbjegličkih naselja u Turskoj, a posebno na dječiji rad i dječije brakove motivirane siromaštvom i neizvjesnim životnim uvjetima.

Posebni izaslanik glavnog sekretara Vijeća Evrope za migracije i izbjeglice u Turskoj, Tomaš Boček ističe u tom izvještaju da “sirijske izbjeglice koje traže međunarodnu zaštitu a korisnici su i nositelji ‘humanitarne’ dozvole boravka, uglavnom žive izvan izbjegličkih naselja”.

Tim ljudima “nije osiguran smještaj niti primaju finansijsku pomoć za stambeno zbrinjavanje”, što je “imalo za posljedicu siromašenje hiljada izbjeglica, što dodatno pogoršava činjenica da najamnine za stan naglo rastu zbog velikog broja novopridošlih izbjeglica”, upozorava se u izvještaju.

U takvim prilikama “eksploziju je doživio broj sirijske djece koja rade, posebno u tekstilnoj industriji i u poljoprivredi”, ističu autori izvještaja žaleći što su “zbog iskorištavanja te fizičkih i moralnih opasnosti ozbiljno ugrožena osnovna prava te djece”.

Krijumčarenje djece

U izvještaju se pozivaju turske vlasti da se zauzmu za školovanje te djece, a posebno da finansijski pomognu roditeljima koji žele školovati svoju djecu.

Boček usto ističe da raste broj djevojčica do 15 godina koje stupaju u brak i da strahuje da neizvjesnost mnogih porodica potiče krijumčarenje migrantske djece.

Također poziva turske vlasti da mobiliziraju nužna sredstva i omoguće „žrtvama zlooupotrebe“ da koriste zdravstvene, psiho-socijalne i pravne usluge.

Boček je rekao i da je zabrinut što izbjeglice i tražitelji azila koji nisu prijavljeni u Turskoj nemaju pristup hitnoj medicinskoj službi koja ne obuhvata trudničku njegu i porođaj u bolnici. “To veoma zabrinjava s obzirom na velik broj porođaja među izbjeglicama”, istaknuo je.

Turska je primila najveću izbjegličku populaciju u svijetu – 3,1 milion ljudi, među kojima je 2,75 miliona Sirijaca, navodi se u izvještaju.

Izvor: Agencije