VE upozorava Sofiju zbog ograde na granici

Bugarska žičana ograda trebala bi biti završena do kraja februara 2014. godine (EPA)

Povjerenik za ljudska prava u Vijeću Evrope Nils Muiznieks upozorio je Bugarsku zbog zatvaranja granica izgradnjom ograde, rekavši kako to nije dobra ideja.

Izgradnja ograde protiv izbjeglica ili eventualnih ilegalnih imigranata nije u skladu s bugarskim obavezama prema Evropskoj uniji, kazao je on za televiziju BNT.

“U politici prema izbjeglicama Bugarska ne smije zaboraviti svoje međunarodne obaveze i potpisane konvencije. Zemlja ne može zatvoriti granice s Turskom ili bilo kojim drugim susjedom”, rekao je Muiznieks, prenosi Anadolija.

Neefikasna rješenja

On je apelirao na bugarske vlasti da pronađu rješenja, rekavši kako su “ograde neefikasne i preskupe”.

“Ljudi će ionako naći način da ih zaobiđu i to će biti još opasnije. Umjesto toga, bilo bi pametnije iskoristiti novac za unapređenje uslova u prihvatnim centrima i integraciju policije”, kazao je.

Bugarska žičana ograda, koja bi trebala spriječiti ilegalne ulaske duž granice s Turskom, trebala bi biti završena do kraja februara 2014. godine.

Ogradi koju gradi Bugarska, osim što njome ograđuje granicu, cilj je nadgledanje izbjeglica ili osumnjičenih ilegalaca u zemlji u zatvorenim prihvatnim centrima.

Izvor: Agencije