Veće plate Hrvatima u januaru

Zbog izmjena Zakona o porezu na dohodak, hrvatski radnici u sijećnju će dobiti veće plaće.

Međutim, sindikati kažu da mnogi poslodavci izbjegavaju ove porezne izmjene, tako što radnicima smanjuju iznos bruto plaće, pa će radnici i dalje dobivati isto, a država će biti na gubitku.

Od nekoliko desetaka do 150 eura – toliko bi, ovisno o visini primanja, plaće trebale narasti.

“Svaki plus je dobar, bilo je previše minusa u zadnje vrijeme, bilo kakav plus bi bio jako, jako dobar”, kaže Marino, stanovnik Zagreba.

Mnogi ga radnici ipak neće dočekati, javlja iz Zagreba reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak. U sindikatu tvrde da će u plusu biti mnogi poslodavci, koji radnicima daju nove ugovore o radu sa smanjenim bruto iznosom.

Legalno smanjenje bruto iznosa

“To rade na jedan suptilan, nemoralan način. Zbog toga što radnicima nude na potpis aneks ugovora o radu. To je apsolutno dopušteno i u skladu sa zakonom i radnici zbog bojazni u pravilu pristaju na te izmjene”, objašnjava Domagoj Rebić iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Radnici se boje otkaza i o tome ne žele javno govoriti. Ne zna se o koliko je poslodavaca riječ.

“Uopće doći na ideju da bi čovjeku porasla 100 kuna plaća, da mu je idete za toliko u nekom dijelu smanjiti. Kakvi su to poslodavci, koji?”, pita se Nada iz Zagreba.

To bi željeli znati i u Ministarstvu rada. Ne daju izjave, no neslužbeno doznajemo da su od sindikata zatražili podatke o kojim je poslodavcima riječ.

“Država ne može ništa formalno pravno, poslodavac može radniku dati izmijenjeni ugovor o radu u bilo kojem trenutku i mijenjati bilo koju odredbu ugovora pa isto tako i odredbu koja se tiče visine plaće. Ali apsolutno da nije moralno, trebalo je omogućiti radniku ostvarenje veće plaće jer je cilj poreznih izmjena bio da dođe do povećanja radnikovih plaća”, kaže Rebić.

Čini se da cilj nije postignut i iz još nekih razloga. Naime, kako su zbog ovih poreznih izmjena bez dijela prihoda ostali gradovi i općine, mnogi od njih uvode nova pravila, poput uvođenja prireza paće time nekim građanima, što se tiče visine plaće, sve ostati isto.

Struka: Država u gubitku, a rasta potrošnje neće biti

Vlada je poreznim mjerama htjela povećati potrošnju, no analitičari upozoravaju da se to neće dogoditi.

“Državni proračun će biti svakako u gubitku. Naime, tim mjerama koje vlada radi, tim vrlo slabim promjenama u poreznim zakonima i u rasterećenju kućanstava se neće pokrenuti potrošnja, neće se pokrenuti novo zapošljavanje i to je zapravo opet mrtva trka i igra na sredini terena, što bi se reklo nogometnim riječnikom”, kaže ekonomski analitičar Damir Novotny.

Bliže su golu oni kojima je država poslodavac – njima će sigurno plaće biti veće.

Zaposleni kod privatnika ovise o njegovoj volji jer smanjenje bruto iznosa nije protuzakonito.

Izvor: Al Jazeera