Večeras počinje džez festival Nišville

Niš će do nedjelje 16. augusta biti u znaku džeza. Večeras počinje Međunarodni džez festival Nišville u okviru kojeg će nastupiti šest stotina izvođača.

Na ovogodišnjem džez festivalu bit će održano više promocija knjiga, časopisa, muzičkih izdanja, tribina… a u organizaciju i realizaciju ukupnog projekta uključene su stotine volontera, izvijestio je reporter Al Jazeere, Zoran Kosanović.

Deset bina, 90 koncerata i 400 volontera.

Nišville je okupio ove godine, osim svjetskih muzičara, i mlade volontere koji dolaze iz stotinu gradova iz brojnih zemalja regije i svijeta. Brinu o svemu, tu su da pomognu publici, muzičarima, ali i novinarima.

Organizatori zadovoljni volonterima

Motivi za volontiranje kod većine su slični.

„Samo sticanje prijateljstva me je uputilo ka tome da se prijavim da volontiram ovde na Nišvilleu“, kaže Ana Mitić, volonterka iz Aleksinca.

I oni koji su došli da volontiraju iz inostranstva, kažu da im je želja da upoznaju mlade iz različitih zemalja, a pri tom i nauče po neku stranu riječ.

„Zapravo, ja radim u Kancelariji za mlade, Vladinoj kancelariji. Sada volontiram ovdje. Srela sam puno odličnih ljudi, tako da sada imam puno prijatelja tu. I znam da kažem – dobro“, kaže Doygu Gokdemir, volonterka iz Turske. 

A dobro je i organizatorima koji su zadovoljni brojem volontera. Kažu, prijavilo se više od hiljadu mladih koji su željeli da budu dio tima Nišvillea.
 

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera