Većina građana BiH podržava članstvo u EU

Zemlje zapadnog Balkana mogle dostići standarde EU u najboljem slučaju za 40 godina. (EPA)

Većina građana Bosne i Hercegovine i dalje podržava put ka članstvu u Europskoj uniji, ali velika je razlika u postotcima onih koji su za to u dva bosanskohercegovačka entiteta, rezultati su ankete objavljene u ponedjeljak.

U istraživanju koje je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmatralo na sjednici održanoj u Sarajevu je i podatak kako 56,52 posto građana u ovom trenutku podržava učlanjenje Bosne i Hercegovine u EU i tako bi i glasali na eventualnom referendumu.

Na to pitanje pozitivno je odgovorilo tek 30,3 posto ispitanika stanovnika bh. entiteta Republika Srpska, dok u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine evropske integracije zagovara 70,6 posto ispitanika, navodi se u istraživanju koje je provela Direkcija za evropske integracije, koje djeluje pri Vijeću ministara.

Najviše zagovornika EU u Brčko distriktu

Najveću podršku evropskim intergacijima su iskazali u Brčko distriktu, gdje bi za učlanjenje Bosne i Hercegovine u EU glasalo 75,5 posto ispitanika.

Zagovornici evropskih integracija u Bosni i Hercegovini najveću korist očekuju na planu poboljšanja infrastrukture u zemlji, a zatim su na ljestvici prednosti sloboda kretanja ljudi, roba i kapitala te poštivanje zakona.

Oni koji su skeptični prema članstvu u EU uglavnom smatraju kako bi to dovelo do povećanja troškova života i poreza, a tako razmišlja čak 66,5 posto euroskeptika.

Izvor: Al Jazeera