Većina Grka protiv korištenja imena ‘Makedonija’

Grčki ministar Kammenos smatra da Grci trebaju odlučiti o imenu Makedonije (EPA)

Većina Grka ne želi da se ime “Makedonija” koristi ni u jednom rešenju za spor o imenu sa Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom, pokazale su ankete, prenosi Rojters.

Spor o imenu nije rešen gotovo tri decenije i predstavlja prepreku za evropsku perspektivu Makedonije. Obe zemlje očekuju napredak na razgovorima s medijatorom iz UN-a, zakazanim za 17. januar.

Grčki zvaničnici su pokazali interes za rešavanje spora i dali naznake da bi mogli da pristanu ako se imenu “Makedonija” dâ neka geografska kvalifikacija.

No, istraživanje je pokazalo da 68 odsto Grka ne želi da se to ime uopšte koristi ni u jednoj opciji. 

Kammenos: ‘Grčki narod da odluči o imenu Makedonije’

Zakazani su i protesti u severnoj Grčkoj. Vlasti iz Atine su navele da žele da pronađu rešenje koje će biti prihvaćeno u celoj državi.

Ministar odbrane i čelnik Nezavisnih Grka Panos Kamenos izjavio je da grčki narod treba da odluči o nazivu Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije.

On je pojasnio da bi “uključivanje termina ‘Makedonija’ značilo umanjivanje grčke kulture, istorije, filozofije, umetnosti u vekovima koji slede”.

“Takva odluka je izvan moći bilo kojeg političara, na bilo kojem nivou”, prenela je agencija ANA njegovu izjavu.

Glavno opoziciono “nerazumljivo” insistiranje da Vlada podnese ostavku, a da prethodno ne saopšti koji bi naziv bio prihvatljiv loše utiče na pregovarački proces još od 2007. godine, dodao je grčki ministar odbrane.

Izvor: Agencije