Većina mladih protiv članstva Srbije u EU-u

Sa jednog od protesta građana Srbije protiv integracije te zemlje u Evropsku uniju (Reuters)

Ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU) podržava tek 41 posto njenih građana, pri čemu su mladi najveći protivnici pridruživanja Uniji, rezultati su posljednjih istraživanja Kancelarije za evropske integracije.

Među učenicima i studentima je 53,6 posto onih koji su izrazito protiv toga da Srbija postane član Unije, a o integracijama naročito negativno mišljenje imaju Beograđani.

“To je pouzdan znak da se Srbija otrežnjuje od teških zabluda da je EU cilj kome treba da teži”, rekao je za beogradske Večernje novosti Slobodan Samardžić, profesor na Fakultetu političkih nauka na predmetu Evropski odnosi i Evropska unija.

Prema njegovim riječima, stvarna podrška evropskim integracijama vjerovatno je još manja i kreće se između 15 i 20 posto.

Pad popularnosti EU-a

“U tu grupu spadaju slijepi zaljubljenici u EU, ali i nacionalne manjine čije su matične države već u Uniji ili teže ka njoj”, objašnjava Samardžić.

S druge strane, direktor Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević objašnjava da pad popularnosti EU-a nije trend samo u Srbiji, već i na cijelom Starom kontinentu.

Prema njegovim riječima građani Srbije, uprkos padu podrške integracijama i općoj ekonomskoj krizi, EU i dalje vide kao put ka boljoj budućnosti mladih, lakšem zapošljavanju i mogućnosti da putuju gdje žele.

Među onima koji su protiv EU-a, 14 posto ispitanih svoj stav objašnjava utiskom da bi članstvo Srbiji donijelo više štete nego koristi, 13 posto se tako osjeća zbog pritisaka i ucjena koje Srbiji dolaze iz EU-a, a 13 posto je revoltirano činjenicom da su neke od država Unije učestvovale u bombardiranju Srbije 1999. godine.

Jedanaest posto ispitanika navelo je da naprosto ne voli EU, a devet posto ih smatra da će se u Srbiji, ako uđe u EU, živjeti lošije.

Izvor: Agencije