Većini Slovenaca Hrvatska je problematična država

Piranski zaljev, Savudrijska vala, Hrvatska, Slovenija
U osnovi spora u Savudrijskoj vali (Piranskom zaljevu) jest pitanje gdje se može ribariti (EPA)

Tri četvrtine Slovenaca slaže se sa stavom svoje Vlade da Hrvatsku treba tužiti ako ne provede arbitražnu presudu o granici, a većina ih susjednu državu doživljava kao “nevjerodostojnu” ili “problematičnu”, sudeći prema internetskoj anketi čije je rezultate u ponedjeljak objavilo ljubljansko Delo.

Na pitanje slažu li se s najavama premijera Mire Cerara i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca da će Slovenija tužiti Hrvatsku sudu EU-a ako i dalje bude “ignorirala” presudu po kojoj je većina Piranskog zaljeva pripala Sloveniji potvrdno je odgovorilo 75 posto ispitanika, s prijetnjom se ne slaže njih devet posto, dok ostali nisu sigurni kako bi trebalo postupiti.

Na anketno pitanje kako doživljavaju Hrvatsku većina ispitanika zaokružila je odgovor “kao državu kojoj se ne može vjerovati” (54 posto) i “kao problematičnu državu” (24 posto), a samo manji dio za ostale ponuđene varijante, odnosno “kao normalnu susjednu državu poput ostalih” i “kao prijateljsku državu”.

Visoka podrška blokadi

Visoku potporu ispitanih svojoj Vladi pokazalo je i pitanje podržavaju li njezinu najavu da će, također zbog arbitraže, blokirati ulazak Hrvatske u Šengenski prostor i OECD.

Za blokadu kao oblik pritiska na Hrvatsku “da počne poštivati arbitražu i međunarodno pravo” izjasnilo se 83 posto od 520 ispitanika u anketi provedenoj u drugoj polovici prošlog tjedna.

Kako navodi vodeći slovenski list, takav je rezultat ankete vjerojatno odraz razočaranja onih koji su vjerovali da su se odnosi s Hrvatskom nakon potpisivanja arbitražnog sporazuma 2009. “normalizirali”, dok se sada opet povećava broj “incidenata u Piranskom zaljevu”, uz obostranu zaoštrenu retoriku.

Zbog te situacije i sam predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker smatra da s implementacijom arbitražne presude treba požuriti i da to nije samo bilateralni nego i europski problem, navodi Delo te dodaje da je sve to u posljednje vrijeme utjecalo i na to kako Slovenci gledaju na Hrvatsku.

O problematici vezanoj uz arbitražu u subotu je na Brdu kod Kranja neformalno sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom razgovarala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Tom prilikom oboje su se založili za nastavak dijaloga o spornom pitanju, ali su potvrdili i različitost pozicija.

Arbitražni sud donio je 29. lipnja presudu o granici Hrvatske i Slovenije u kojoj je odlučio da većina Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale pripada Sloveniji te da Slovenija dobije doticaj svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora.

Hrvatska za pregovore, Slovenija za provedbu

Hrvatska presudu ne priznaje jer je izašla iz arbitražnog procesa, koji smatra kontaminiranim i kompromitiranim.

Zagreb smatra da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran i kontaminiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u Arbitražnom sudu i djelatnica slovenskog Ministarstva vanjskih poslova dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca te se Hrvatska povukla iz arbitražnog sporazuma.

Dok Hrvatska inzistira na rješenju problema bilateralnim pregovorima, Slovenija inzistira na njezinoj provedbi i smatra arbitražnu odluku obvezujućom za obje države.

Izvor: Agencije