Vegafruit ponovo izvozi

U prvoj godini povratka na inostrana tržišta ostvaren udio od 20 posto u ukupnoj prodaji (Swity / MCM)

Bosanskohercegovački prerađivač voća i povrća Swity d.o.o., vlasnik Vegafruitovih brendova, ponovno izvozi proizvode širom svijeta, saopćila je ta kompanija.

Nakon pokretanja proizvodnje koja je do februara ove godine bila u potpunosti stala, kompanija ponovno izvozi svoje Swity sokove, Fruby džemove i Vegy pasterizirano povrće na tržišta Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Danske, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i Švicarske, čime je u prvoj godini povratka na inostrana tržišta ostvaren udio od 20 posto u ukupnoj prodaji.

“Našim sokovima, džemovima i pasteriziranom  povrću uspjeli smo ponovno otvoriti zahtjevna strana tržišta. Treba nam podrška domaćih trgovaca i potrošača, jer od naše proizvodnje trenutno živi 70  radnika i njihovih porodica, ali i par hiljada kooperanata”, izjavio je Haris Salihbašić, direktor Swityja.

“U ovoj godini smo otkupili oko 4.000 tona voća i povrća. Otkup smo u cijelosti isplatili kooperantima, i po tom osnovu gotovo da i nemamo obaveza finansijske prirode prema našim dobavljačima, na što smo jako ponosni”.

Budućnost Vegafruita

Ovo je veliki uspjeh i prvi korak u budućem razvoju Vegafruita, čija je proizvodnja prošle godine bila u potpunosti zaustavljena, a čime su radna mjesta bila dovedena u pitanje, saopćeno je.

“Nakon zaustavljanja rada pogona, krajem prošle godine AS GROUP je preuzela distribuciju svih naših brendova, investirala u ponovno pokretanje proizvodnje, i na taj način spasila radna mjesta. Sada je važno da nas podrže trgovački lanci u Bosni i Hercegovini, i domaći potrošači, jer samo kupovinom domaćih zdravstveno ispravnih i kvalitetnih proizvoda možemo opstati i dalje graditi našu BiH”, rekao je Salihbašić.

Cjelokupan proces proizvodnje odvija se po originalnoj tradicionalnoj domaćoj recepturi, poručuju iz te kompanije.

Koristi se isključivo svježe voće i povrće u procesu proizvodnje kontroliranog kvaliteta. Svi sokovi su bez konzervansa i zaslađivača, jer većina zaslađivača koji se mogu naći u sokovima plasiranim na bh. tržištu nije primjerena u ishrani i dio istih je zabranjena u Evropskoj uniji.

 Izvor: Agencije