Velesile obećale vojnu pomoć Libiji

Turska snažno podržava glavni cilj vlade Libije da se u cijeloj zemlji osiguraju mir i stabilnost, rekao je Cavusoglu (Anadolija)

Zahtjev libijske vlade nacionalnog jedinstva za slabljenjem embarga na uvoz naoružanja mogao bi biti prihvaćen, ocijenio je u Beču šef američke diplomatije John Kerry.

On je povodom konferencije o rješavanju krize u Libiji poručio novinarima da će zahtjev nove vlade u Tripoliju biti razmotren.

Također je istakao da ne vidi razlog zašto ne bi bio uslišan, ako bi oružje bilo korišteno za borbu protiv naoružanih grupa kao što je Islamska država Irak i Levant (ISIL).

“Mislim da to ima smisla“, kazao je Kerry.

Istovremeno je upozorio od prenagljene odluke u vezi embarga na uvoz oružja, dodajući da mora biti osigurano da oružje ne dospije u pogrešne ruke.

Zahtjev Libije

Prethodno je premijer libijske vlade nacionalnog jedinstva Fayez Sarraj, u okviru konferencije za stabilizaciju Libije u Beču, zatražio vojnu podršku.

On je naglasio da se ne radi o zahtjevu za vojnom intervencijom, što su zapadne države ranije već odbacile, već o isporuci naoružanja i vojnoj obuci.

Hashem Ahelbarra, reporter Al Jazeere, izvijestio je da je prvi put poslana jasna politička poruka kada je u pitanju Libija.

“Premijer Fayez Sarraj je na ovom sastanku dobio međunarodnu pomoć bez presedana”, dodao je on.

Turska pomoć

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu u Beču je izjavio da je veoma značajno formiranje vlade nacionalnog jedinstva u Libiji s ciljem prevazilaženja krize u zemlji, javlja Anadolija.

Tokom sastanka šefova diplomatija kojim predsjedavaju Italija i SAD, na kojem je glavna tema bila iznalaženje rješenja za političku krizu u Libiji, Cavusoglu je istakao kako je važno da bude izglasano povjerenje vladi nacionalnog jedinstva te da sve strane budu ubijeđene u neophodnost stabilnosti i sigurnosti na prostoru cijele zemlje.

Istakao je također da Turska snažno podržava glavni cilj vlade Libije da se u cijeloj zemlji osiguraju mir i stabilnost.

Na kraju je dodao kako bi Turska mogla osigurati i ekonomsku pomoć Libiji nakon što se utvrde ekonomske potrebe u ratom pogođenoj zemlji.

Plodno tlo za novi problem

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize od 2011. godine i ubistva Muammara Gaddafija i svrgavanja njegovog režima. Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage.

Krajem prošle godine su predstavnici dvije vlade iz Libije pod okriljem Ujedinjenih naroda potpisale sporazum o formiranju vlade nacionalnog jedinstva s ciljem prevazilaženja krize. Plan je da ta vlada preuzme vlast u zemlji i u roku od 12 mjeseci raspiše parlamentarne izbore. Zbog nastavka nesuglasica i političke krize ta vlada do sada nije mogla u potpunosti preuzeti vlast i uspostaviti političku stabilnost u zemlji.

Politička kriza u Libiji stvorila je pogodno tlo i za rađanje novog problema u vidu jačanja grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) na tom području pa su neka mjesta poput Sirtea već pod kontrolom terorista.

U Beču je jučer počeo sastanak šefova diplomacija kojim predsjedavaju Italija i SAD, a glavna tema je iznalaženje rješenja za političku krizu u Libiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije