Veličanstven doček ‘Vatrenima’ u Zagrebu

Od aredoroma do centra Zagreba autobus s hrvatskim nogometašima, koji su osvojili srebrenu medalju na Svjetskom prvenstvom u Rusiji, prošao je kroz masu navijača i stigao na Trg bana Jelačića.

Nogometaši su sa vrha autobusa predvodili navijanje više od 100.000 ljudi, da bi onda izašli iz autobusa i došli na pozornicu, gdje su se zadržali sat i po.

Prema nekim procjenama, od aerodroma do Trga bana Jelačića “Vatrene” je pratilo nekoliko stotina hiljada navijača.

Na glavnom zagrebačkom trgu okupilo se čak 100.000 ljudi koji su dočekali “Vatrene”.

Na ulasku u Hrvatsku nogometaše su dočekali MIG-ovi.

Dok svjetski i regionalni mediji slave i hvale nogomet i sportski duh i pristup kakav je nogometna reprezentacija Hrvatske pokazala u finalu, pa mnogi čak ocjenjuju i da trofej ovoga puta nije osvojio bolji, u Hrvatskoj ni dan nakon neosvajanja naslova svjetskog prvaka u nogometu, unatoč tuzi zbog poraza koji je uslijedio unatoč odličnoj igri ‘Vatrenih’, euforija nije jenjavala.

Od ranih jutarnjih sati na ulicama Zagreba su se mogli vidjeti “kockasti” dresovi i čuti trube automobila.

Kako je ranije javio reporter Al Jazeere Josip Šarić, prepun je bio ne samo središnji zagrebački trg, već i sve okolne ulice.

Prema Zagrebu su u ponedjeljak ujutro krenuli građani iz svih krajeva države kako bi s nogometašima proslavili naslov viceprvaka svijeta.

S posebnim uzbuđenjem u glavnom gradu i u cijeloj Hrvatskoj očekivao se povratak nogometne reprezentacije koja je na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji osvojila “srebrnu medalju zlatnog sjaja”, a kapetan “Vatrenih” Luka Modrić proglašen najboljim igračem turnira.

Sve spremno za doček

Uz domoljubne i navijačke pjesme, raspoloženje među navijačima raslo je iz minute u minutu, a među njima su bili i pojedinci u vrlo maštovitim kreacijama.

Doček su pratile brojne televizijske postaje iz cijelog svijeta..

Brojni navijači okupili su se i ispred starog terminala zagrebačke Zračne luke kako bi dočekali hrvatske nogometaše.

Do centra Zagreba u otvorenim autobusima

Nakon kratkog programa u zračnoj luci, nogometaši i stožer krenuli su prema središtu Zagreba u otvorenim, panoramskim autobusima, kako bi ih građani duž trase vožnje mogli pozdraviti.

Autobus se kretao trasom Ulica Rudolfa Fizira – Zagrebačka ulica – Ulica Savezne Republike Njemačke – Avenija Dubrovnik – Avenija Većeslava Holjevca – Most slobode – Ulica Hrvatske bratske zajednice – Ulica grada Vukovara – Savska cesta – Rooseveltov trg – Trg Republike Hrvatske – Frankopanska ulica – Ilica – Trg bana Josipa Jelačića.

Hrvatski premijer Andrej Plenković još u petak je preko službenog Twitter profila Vlade pozvao sve poslodavce, koji to mogu, da svojim radnicima omoguće dolazak na Trg bana Jelačića u ponedjeljak.

Unatoč porazu Hrvatske u finalu Svjetskog prvenstva, uz pjesmu, vatromet i trubnjavu automobila u nedjelju navečer se diljem Hrvatske slavio velik uspjeh hrvatskih nogometaša.

Na glavnom zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića se, prema procjenama zagrebačke policije, okupilo blizu 35.000 ljudi, a i nakon završetka utakmice građani su u “kockastim” dresovima, ogrnuti zastavama, uz baklje i pjesmu slavili najveći uspjeh u povijesti hrvatskog nogometa, a slavlje na ulicama protegnuli se do ranih jutarnjih sati.

Slavlje do ranih jutarnjih sati

Utakmica se pratila i u brojnim zagrebačkim kafićima, a velik broj građana je i nakon utakmice u automobilima kružio ulicama te, uz trubnjavu, glazbu, istaknute zastave i šalove, pozdravljao podvig hrvatskih nogometaša, a kako se doznaje od zagrebačke policije, pritom nije evidentiran niti jedan incident.

Gledanje utakmice je bilo organizirano i na gradskim trgovima diljem Hrvatske, a društvene mreže i fotoreporterski izvještaji svjedoče neviđenoj euforiji i slavlju u Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Puli, Splitu, Rijeci, Zadru, Osijeku, Vinkovcima te ostalim mjestima u Hrvatskoj.

Slavilo se i u Boki Kotorskoj, a nakon posljednjeg zvižduka suca, oglasila su se zvona kotorske katedrale Svetog Tripuna i drugih crkava Kotorske biskupije, kako bi pozdravili povijesni uspjeh hrvatske reprezentacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije