Velika Britanija i EU postigli dogovor o tranzicijskom periodu

Michel Barnier, David Davis, Brexit, Velika Britanija, EU
Brexit: Michel Barnier i David Davis izjavili su da je sporazum o tranzicijskom periodu važan korak (EPA)

Velika Britanija i Europska unija (EU) usuglasili su se o najvećem dijelu sporazuma koji će regulirati izlazak te zemlje iz europskog bloka iduće godine.

Glavni pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier i britanski ministar za to pitanje David Davis izjavili su da su postigli sporazum o prijelaznom razdoblju, što su nazvali važnim korakom. 

Barnier je izjavio da su se dogovorili o najvećem dijelu onoga što će omogućiti odgovarajući izlazak Britanije iz Unije, prenosi Anadolija. 

Kako je kazao, prijelazno razdoblje, koje će uslijediti nakon što Velika Britanija službeno napusti EU 29. ožujka 2019., trajat će do prosinca 2020. godine. Ostalo je da se dvije strane dogovore i o pitanju granice sa Sjevernom Irskom. 

Dogovoren i konačni tekst o pravima građana

Barnier je izjavio da je dogovoren i konačni tekst sporazuma o pravima 4,5 milijuna građana EU-a koji ostaju živjeti u Velikoj Britaniji i 1,2 milijuna Britanaca u EU-u nakon Brexita.

Barnier i Davis nadaju se da će dogovorene uvjete o prijelaznom razdoblju usvojiti čelnici zemalja članica EU-a na samitu krajem ovog tjedna.

Pregovarači su izvijestili da su Europska unija i Velika Britanija dogovorili “velik dio” sporazuma o izlasku iz tog saveza.

EU želi dovršiti sporazum o izlasku do listopada, a Britanci napuštaju savez u ožujku 2019. godine. 

U dokument će biti uključeni uvjeti britanskog “razvoda” s Europom i detalji prijelaznog razdoblja, kojemu je svrha pružiti pravnu sigurnost tvrtkama i građanima nakon Brexita i davanje vremena Londonu da osmisli novi sustav. 

“Prijelazno razdoblje koje je zatražila Velika Britanija bit će veoma korisno za britansku administraciju i poslovni svijet kako bi se pripremili za budućnost”, smatra Barnier, kako prenosi Hina.

Istaknuo je da je Britanija pristala jamčiti jednaka prava građanima EU-a koji će doći na otok tijekom tog prijelaznog razdoblja kao onima koji su ondje stigli prije Brexita. Isto će vrijediti i za britanske građane koji će u tom razdoblju putovati u Europu. 

London će poštivati i sve propise EU-a iako neće sudjelovati u procesu donošenja odluka. 

Davis: ‘Dobar sporazum nikad bliže’

“Obvezali smo se da u tom razdoblju radimo u dobroj vjeri i nastavimo poštivati načelo iskrene i odane suradnje”, naglasio je Barnier. 

Prijelazno će razdoblje dvjema stranama omogućiti da se sporazumiju i o budućem trgovinskom odnosu, otkrio je i dodao da će pregovori biti “intenzivni i zahtjevni” zbog ograničenog vremena na raspolaganju.

Davis je pohvalio postignuti dogovor ustvrdivši kako je “dobar sporazum” o izlasku Britanije “najbliži dosad”. 

Otkrio je da je Britanija pristala na prijelazni sporazum do 31. prosinca 2020. unatoč tomu što je London ranije htio da taj rok bude fleksibilan. 

“To je jako blizu razdoblju od dvije godine koje smo tražili”, istaknuo je Davis. 

Barnier je upozorio da su neka ključna pitanja i dalje neriješena, uključujući izbjegavanje tvrde granice između Sjeverne Irske i Republike Irske. 

Ponovio je kako se to pitanje mora riješiti unutar “okvira izlaska” nakon što su Britanci rekli da će se ono rješavati u kontekstu budućeg trgovinskog sporazuma.

“Ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori, a to se odnosi na sve u dokumentu”, upozorio je Barnier. 

London i Bruxelles dogovorili su se da, kad je riječ o pitanju izbjegavanja tvrde granice, mora postojati rezervno rješenje u sporazumu o “razvodu”, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije