Velika Britanija najavljuje veće zaduživanje

Hammond je obećao da će u naredne dvije godine biti izdvojeno tri milijarde funti za pripreme u procesu Brexita (Arhiva)

Britanija je srezala prognoze privrednog rasta i očekuje mnogo veće zaduživanje u narednim godinama, izjavio je britanski ministar finansija Philip Hammond.

Bruto domaći proizvod (BDP) Velike Britanije će porasti za 1,5 posto u 2017. godini, u odnosu na prognoziranih 2,0 posto iz marta, uslijed usporavanja ekonomije prouzrokovanog Brexitom, saopćila je parlamentarna Kancelarija za budžetsku odgovornost (OBR), a prenosi Reuters.

“Za 2018. godinu, OBR predviđa rast od 1,4 posto, što je blago niže u odnosu na prethodno projektovanih 1,6 odsto”, izjavio je Hammond predstavljajući u parlamentu jesenji izvještaj o budžetu, koji se doživljava kao mini-budžet koji dolazi prije glavnog budžeta koji se obično predstavlja u martu.

Priprema procesa Brexita

Revizije projekcija za naredne godine su nešto ozbiljnije, budući da se za 2019. i 2020. godinu sada prognozira rast od po 1,3 posto u odnosu na projektovani rast iz marta od 1,7 posto za 2019. godinu i 1,9 posto za 2020.

Do 2021. i 2022. godine, privredni rast bi trebalo da ubrza na 1,5 i 1,6 posto respektivno, navodi OBR.

Hammond je, također, obećao da će u naredne dvije godine biti izdvojeno tri milijarde funti (3,9 milijardi američkih dolara) za pripreme u procesu Brexita.

Kancelarija za budžet očekuje da će Britanija morati da se zaduži više u narednim godinama, i da će do finansijske 2021/2022. godine imati budžetski deficit od 1,3 posto BDP-a, što je skoro duplo više u odnosu na raniju procjenu od 0,7 posto.

Izvor: Agencije