Velika Britanija počela istragu o smrti Nikolaja Gluškova

Nikolaj Gluškov (68) je 1990-ih bio u upravi ruske aviokompanije Aeroflota (AP)

Britanska policija je saopćila da je počela istragu o smrti ruskog državljanina Nikolaja Gluškova, koji je u Velikoj Britaniji živio u egzilu i čije je beživotno tijelo u ponedjeljak pronađeno u njegovom stanu u Londonu.

“Vodimo istragu za ubistvo u vezi s rezultatima obdukcije”, saopćio je Scotland Yard.

Policija dodaje da u ovoj fazi “ne povezuje” slučaj s otrovanjem bivšeg dvostrukog ruskog agenta Sergeja Skripala.

Po prvim nalazima obdukcije, Gluškov je umro od “pritiska u visini vrata”, ali policija dodaje da su okolnosti smrti još “nerazjašnjene”.

Bio u upravi aviokompanije Aeroflot

U petak su i ruske vlasti najavile početak istrage “za ubistvo ruskog državljanina Nikolaja Gruškova” i izrazile spremnost na saradnju s britanskim istražiteljima.

Britanska antiteroristička policija je preuzela istragu “iz opreza i zbog veza koje je imao taj čovjek”, navodi Scotland Yard.

Nikolaj Gluškov (68) je 1990-ih bio u upravi ruske aviokompanije Aeroflot.

Politički azil u Velikoj Britaniji dobio je 2010. godine.

U martu 2017. godine u odsutnosti je osuđen na osam godina zatvora na ruskom sudu, koji je naredio da se aviokompaniji isplati 20 miliona dolara zaplijenjenih krajem 1990-ih na računima u Švicarskoj.

Postupak za pronevjeru novca na štetu Aeroflota pokrenut je 1999. godine, kada je Gluškov bio jedan od partnera Borisa Berezovskog.

Taj bivši ruski oligarh, koji je postao politički protivnik Kremlja, pronađen je obješen u svojoj kući blizu Londona u martu 2013. godine.

Raste napetost između Moskve i Londona

Gluškov je izrazio sumnju da je riječ o samoubistvu.

Smrt Nikolaja Gluškova dogodila se u jeku porasta napetosti između Moskve i Londona i njegovih saveznika nakon trovanja bivšeg dvostrukog ruskog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije na britanskom tlu.

Britanska premijerka Theresa May optužila je Rusiju za to otrovanje i najavila sankcije, na šta je Kremlj rekao da će reagirati.

Izvor: Agencije