Velika britanska zarada od prodaje oružja S. Arabiji

Prodati su avion Tornado (koji je djelimično napravila kompanija BAE), vozila, tenkovi, te 1,48 milijardi vrijedne granate, projektili i bombe (EPA)

Britanske kompanije koje prodaju naoružanje zaradile su stotine miliona američkih dolara prodajom oružja Saudijskoj Arabiji tokom aktuelnog rata u Jemenu, navodi se u izvještaju organizacije War Child koja pomaže djeci širom svijeta.

Prema procjenama ove organizacije navodi se kako su, od početka intervencije međunarodne koalicije koju predvodi Saudijska Arabija u Jemenu, britanske kompanije poput BAE sistema i Raytheona sklopile poslove od osam milijardi dolara sa Saudijskom Arabijom, od čega je „čistog“ profita skoro 775 miliona dolara.

Vlada Velike Britanije, međutim, dobila je samo četrdeset miliona dolara poreza, navodi se u izvještaju.

„Prihod od poreza je sramotno mali i dolazi po cijeni stradanja djece koja su poginula, ranjena ili izgladnjela tokom sukoba koji ova trgovina pomaže održati“, navodi se u izvještaju.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom je oformljena u martu 2015. godine kako bi se podržala međunarodno priznata jemenska administracija u borbi protiv pobunjeničkog pokreta Husi koji podržava Iran.

Tokom sukoba je poginulo više od 10.000 osoba, dok je ranjeno više od 40.000.

Minimalan porez

Tokom posljednje tri godine, Velika Britanija je odobrila izvozne licence za oružje ka Saudijskoj Arabiji vrijedne 4,7 milijardi dolara. Prodati su avion Tornado (koji je djelimično napravila kompanija BAE), vozila, tenkovi, te 1,48 milijardi vrijedne granate, projektili i bombe.

Od tada je Saudijska Arabija i direktno i indirektno umiješana u sukob u Jemenu gdje joj prijete optužbe za ratne i druge zločine.

U izvještaju se navodi kako je politika prodaje oružja Saudijskoj Arabiji finansijski nestalna i ne „predstavlja dobru vrijednost u novcu”.

Velika Britanija uzima minimalan porez iz ove trgovine sa Saudijskom Arabijom (2016. godine je iznosilo tek 18 miliona dolara), a troši 187 miliona dolara na humanitarnu pomoć u Jemenu, navode iz War Childa.

U julu je kampanja protiv trgovine oružjem CAAT izgubila na sudu gdje je tražila obustavu prodaje oružja Saudijskoj Arabiji zbog humanitarnih razloga. Visoki sud je odlučio da se izvoz nastavi i odobrio licence za izvoz ka Saudijskoj Arabiji uprkos zabrinutosti javnosti zbog civilnih žrtava tokom kampanje u Jemenu.

Nekoliko dana nakon presude, britanska Vlada je odobrila prodaju naoružanja od 321 milion dolara.

Izvor: Al Jazeera