Velika očekivanja farmera od pregovora

Pregovori između kolumbijske Vlade i pobunjeničke skupine FARC, započeti nedavno u Oslu, nastavljeni su u Havani. FARC je proglasio dvomjesečno unilateralno primirje, koje stupa na snagu u utorak.

U ratu koji traje skoro 50 godina poginuli su deseci hiljada ljudi. Također, zbog sukoba je prekinuto strano ulaganje u kolumbijsku ekonomiju.

Jedan od najteže pogođenih sektora je poljoprivreda. Dopisnik Al Jazeere Gabriel Elizondo istražio je šta kolumbijski poljoprivrednici očekuju od novih pregovora.

Jedan od njih je Jorge Eli Angel, koji radi na farmi kukuruza, čiji je vlasnik već tri decenije. Ali iz sigurnosnih razloga nikad nije mogao proširiti proizvodnju.

“Nalazimo se na granici s jednim od najopasnijih dijelova zemlje. Samo 40 minuta odavdje je područje koje u potpunosti kontrolira FARC. Ovo je jedina zemlja na kojoj možemo raditi bez straha da će nam se nešto desiti”, priča Angel.

Njegovog oca i brata oteli su pripadnici FARC-a. Oslobođeni su tek nakon što je platio otkupninu. Paravojne jedinice redovno prolaze pored njegove farme.

Preopasno za investicije

Zbog nestabilne sigurnosne situacije, mnogi veliki poljoprivrednici napustili su ovo područje, a oni koji su ostali, poput Angela, kažu da nemaju pristup investicijama pomoću kojih bi povećali proizvodnju, jer investitori smatraju Kolumbiju preopasnom.

Poljoprivreda donosi sedam posto od blizu 260 milijardi godišnjeg bruto društvenog proizvoda (BDP) Kolumbije. Analitičari smatraju da bi se taj procenat mogao udvostručiti nakon mirovnog sporazuma.

“Poljoprivreda je jedan od sektora koji bi imao najviše koristi od rješenja ovog sukoba”, rekao je ministar finansija Kolumbije Mauricio Cardenas.

Ali farmeri nisu toliko optimistični.

“Ovo su redovi stabala banana za pečenje, jedne od ključnih kultura u ovoj kolumbijskoj regiji. Mnogi poljoprivrednici, koji su godinama na prvim linijama borbe, skeptični su i ne očekuju da će sporazum preko noći poboljšati njihove živote ili povećati prihode”, izvještava Elizondo.

Svi očekuju mir

Među njima je Dumar Chacon, koji kaže da mirovni proces ne može riješiti sve probleme. Između ostalog, to što Vlada ne ulaže novac i ne pomaže poljoprivrednicima.

„Gerilske grupe su prava pošast, sprečavaju razvoj poljoprivrede. Dodatna poteškoća je to što ne možemo dobiti kredite za ulaganje u usjeve. Također, imamo proizvode koje nemamo gdje prodati. Mirovni proces to neće promijeniti”, tvrdi Chacon.

Ali Angel se nada da će mir donijeti dugoročnu korist njegovoj regiji.

“Ako mir bude uspostavljen, ako bude ulaganja, volio bih pašnjake pretvoriti u njive i otvoriti više radnih mjesta”, optimističan je on.

Svi se nadaju da će im se životi poboljšati ako konačno dočekaju dugo obećavani mir.

Izvor: Al Jazeera