Velika ofanziva Kurda na ISIL u Sinjaru

Kurdske snage pokrenule su rano u četvrtak ujutro ofanzivu kako bi ponovo zauzele Sinjar, grad na sjeveru Iraka, od boraca grupe Islamska država Irak i Levant, koji su ga u žestokom napadu zauzeli prije više od godinu dana.

Nakon zauzimanja Sinjara borci ISIL-a su ubili i zarobili hiljade osoba, lokalnog manjinskog stanovništva Jezida, što je pokrenulo američke zračne udare na tu grupu.

Operacijom “Oslobađanje Sinjara” taj grad bi se trebao okružiti i izolirati od ostatka teritorije, zatim preuzeti kontrola nad transportnim rutama ISIL-a, korištenim za dopremanje vojske i oružja, te uspostaviti tampon-zona kako bi se grad zaštitio od artiljerijskih napada, navodi se u saopćenju Kurdskog nacionalnog sigurnosnog vijeća.

Sinjar je simbolička i strateška lokacija, koja se nalazi na autoputu koji povezuje gradove Mosul i Raqqah, bastionu ISIL-a u Iraku i Siriji.

Koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama je tokom noći iz grada žestoko bombardirala područja pod kontrolom ISIL-a, dok je istovremeno gotovo 7.500 kurdskih specijalnih snaga Pešmerga te jezidskih boraca krenulo u vojnom konvoju ka prvim linijama fronta.

Jezidi se priključili Pešmergama

Kurdske snage i američka vojska su saopćili da je broj pripadnika ISIL-a u gradu porastao na gotovo 600 boraca, nakon što im je stiglo pojačanje uoči ofanzive, koja se očekivala nekoliko sedmica, ali je odgađana zbog vremenskih uvjeta i trenja između raznih kurdskih i jezidskih snaga na Sinjaru.

Ofanzivu lično nadgleda predsjednik Kurdistana Massoud Barzani, također i čelnik Kurdske demokratske partije, koju druge grupe u području optužuju da želi monopolizirati vlast.

Mnogi Jezidi su raseljeni u kampove u regiji Kurdistana, a nekoliko hiljada se još nalazi u zarobljeništvu ISIL-a.

Radnička partija Kurdistana je obučavala jezidske milicije na Sinjaru, gdje plemenske grupe djeluju neovisno.

Nekoliko hiljada Jezida se također priključilo Pešmergama.

Za jezidske snage koje učestvuju u operaciji ofanziva uveliko predstavlja odmazdu.

Hussein Derbo, čelnik bataljona Pešmerga sačinjenog od 440 Jezida, kazao je da su vojnici pod njegovom komandom mogli migrirati u Evropu, ali su odlučili ostati i boriti se.

‘Naša zemlja i naša čast’

“Ovo je naša zemlja i naša čast. ISIL je oteo naše dostojanstvo. Mi ga želimo vratiti”, rekao je novinarima Reutersa u selu na sjevernoj strani grada Sinjara.

Njegov brat Farman ponovio je isti stav, kazavši da se nada da se borci ISIL-a neće povući iz borbe, kako bi ih Jezidi sve mogli pobiti.

Vojnici su se okupili na mjestu odakle kreće ofanziva tokom noći.

Putovali su u konvoju Pešemrga s oklopnim transporterima, teškom artiljerijom te borcima koji su mahali kurdskim zastavama, pokazivali znak za mir ili su pokazivali svoje oružje.

Stotine vozila se polako spuštalo niz brdo cestama kojima su Jezidi pobjegli prošlog ljeta, traživši utočište od ISIL-a.

Napuštena vozila i odjeća umrljana krvlju razbacana pored puta su podsjetnik na haotične scene od prošle godine.

Pred zoru su borci ušli u svoja vozila i zaputili se ka frontu.

Ovlastivši prve udare protiv ISIL-a u augustu 2014. godine, američki predsjednik Barack Obama je naveo dužnost da se spriječi genocid nad Jezidima, koji su vršili borci ISIL-a.

Deseci zračnih udara

Koalicija predvođena SAD-m je izvela desetke zračnih udara u proteklih nekoliko sedmica, kako bi pomogli Pešmergama, očito u koordinaciji s ofanzivom na Sinjar.

U decembru 2014. godine kurdske snage protjerale su borce ISIL-a sa sjeverne strane planine Sinjar, ali su sunitski pobunjenici ostali na južnoj strani, na kojoj se grad nalazi.

Pešmerge trenutno kontroliraju otprilike 20 posto grada.

Podržani američkim zračnim udarima, Pešmerge su također povratile većinu teritorije koja se smatra historijski kurdskom.

Sinjar je dio sporne teritorije, na koju pravo polažu i iračka savezna vlada i regionalne kurdske vlasti.

Izvor: Al Jazeera i agencije