Velika ofanziva talibana u Afganistanu

Afganistan
Nakon napada na policijsku stanicu talibani su se sukobili s afganistanskim snagama sigurnosti (AFP)

Stotine talibanskih boraca su napale afganistanske snage sigurnosti u Logaru, ključnoj provinciji u blizini prijestolnice Kabula, saopćili su lokalni zvaničnici.

Pobunjenici su ovog ljeta pokrenuli sve intenzivnije napade širom nekoliko provincija, u kojim su učestvovale stotine boraca, u periodu kada se zemlja sprema za povlačenje stranih borbenih snaga nakon 13 godina.

“Otprilike 700 talibana se bori sa afganistanskim snagama sigurnosti za kontrolu nad teritorijom”, rekao je za Reuters Niaz Mohammad Amiri, guverner provincije Logar.

Talibani su se proteklih godina ukopali u Logaru, južno od Kabula, te u obližnjoj provinciji Wardak, koja se nalazi na zapadu.

Oni su iz provincija pokretali gerilske i samoubilačke bombaške napade na Kabul.

Glavni putevi ka glavnom gradu Afganistana su strogo kontrolirani, ali su pobunjenici uspjeli da probiju nekoliko punktova i izvedu brojne napade, pri čemu su ove godine ubijeni deseci civila i vojnika u gradu od pet miliona stanovnika.

Abdul Hakim Esaaqzai, načelnik policije provincije Logar, rekao je da su se pobunjenici naoružani mitraljezima velikog kalibra borili sa afganistanskim snagama u stambenom području distrikta Charkh.

“Veoma pažljivo pazimo da ne bude civilnih žrtava”, kazao je Esaaqza.

Napad sa svih strana

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid je rekao da su pobunjenici napali afganistanske snage sa svih strana kako bi zauzeli distrikt.

“Područje je pod opsadom i mi smo već zauzeli brojne sigurnosne ispostave i ubili smo mnogo afganistanskih vojnika”, kazao je on.

U međuvremenu je glasnogovornik provincijske vlade, Mohammad Darwish, kazao Al Jazeeri da je više od 100 talibanskih boraca jutros napalo distrikt Narkh.

“Borbe su otad okončane”, rekao je on. “Pet vojnika i tri policajca je ranjeno. Mnogi talibani su ubijeni. Ne znamo tačno koliko. Njihova tijela su još uvijek svuda po terenu.”

Strane trupe se trebaju povući iz Afganistana krajem ove godine. Još se ne zna kakav će biti afganistanski sigurnosni aranžman nakon 2014, s obzirom da Kabul i Washington tek trebaju da potpišu bilateralni sporazum o sigurnosti kojim bi se u omogućilo zadržavanje manjeg broja američkih vojnika u Afganistanu naredne godine i tokom 2016.

Afganistanski predsjednik Hami Karzai je odbio da potpiše sporazum, iako su dva kandidata koji žele da ga naslijede obećala da će implementirati sporazum odmah nakon preuzimanja predsjedničku funkciju.

Još se ne zna ko je pobjednik afganistanskih predsjedničkih izbora, iako je od izbora prošlo četiri mjeseca. U utorak je Karzai pozvao dva kandidata da okončaju spor u vezi izbornih rezultata i da spase zemlju od daljnjeg nasilja i ekonomskog pada.

Prema nedavnim podacima Ujedinjenih naroda, broj civilnih žrtava u Afganistanu povećan je za 24 posto u prvoj polovini ove godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije