Velika petorka osudila skrnavljenje grobalja

Nakon uklanjanja spomenika, Albanci su u Preševu izašli na ulice (AFP)

Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD su zajedničkim saopštenjem osudile skrnavljenje pravoslavnih grobalja na nekoliko lokacija na Kosovu.

“Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD osuđuju zadnji talas napada na srpska groblja i spomenike na Kosovu. Događaji koji su se dogodili posljednje vrijeme pokazuju da neke osobe smtraju opravdanim izražvanje nezadovoljstva zbog uklanjanja spomenika OVPMB u Preševu, skravljenjem grobalja u kojima su Srbi sahranjeni. Takvi akti su u potpunosti neprihvatljivi i izvršioci tih djela treba da se izvedu pred pravdu”, kaže se u zajedničkom saopštenju.

Ambasade zemalja velike petorke pozivaju građane Kosova da pokažu uzdržanost i izražavju punu podršku mjerama predupređenja takvih akata koje su preduzeli vlasti na Kosovu, javlja Tanjug.

Osude KFORA

KFOR je najoštrije osudio skrnavljenje nadgrobnih spomenika na Kosovu.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu KFOR je pozdravio jasne osude tih incidenata od ‘zdravorazumnih ljudi koji ne žele povratak nasilju koje se dogodilo u prošlosti’.

“Ovo je trenutak kada svaka odgovorna osoba treba spriječiti dovođenje u pitanje reputaciju Kosova. Samo oni koji poštuju druge zaslužuju poštovanje. Ne dozvolite da mala grupa pojedinaca šteti vašem međunarodnom ugledu”, navedeno je u saopštenju.

KFOR ocjenjuje da se demokratija procjenjuje na osnovu sposobnosti da se dozvoli iznošenje različitih mišljenja na miran način i obezbijedi da sve zajednice i njihove baštine budu očuvane i poštovane.

Zapaljena kapela

KFOR očekuje da svaki lider – bilo seoski, opštinski, vladajući ili opozicioni snažno osudi te, kako navodi, sramne akte i spriječi dalje incidente.

U više mjesta na Kosovu u posljednja 24 sata porušeni su ili oštećeni pravoslavni nadgrobni spomenici na grobljima, najviše u opštinama Prizren, Obilić i Klokot, podsjeća Tanjug.

Pored toga, kapela na pravoslavnom groblju u Obiliću je zapaljena, a sedam dana ranije oskrnavljeno je pravoslavno groblje u Kosovom Polju.

Ambasada SAD-a u Prištini saopštila je da shvata značaj uklanjanja spomenika OVPBM u Preševu i izrazila je žaljenje što je ovaj čin izazvao nasilnu reakciju na Kosovu.

“Sjedinjene Države sa žaljenjem gledaju na ovakvu upotrebu nasilja i osuđuju represalije protiv spomenika, crkava i pripadnika zajednice kosovskih Srba koje su se desile tokom prošle noći. Ne samo da ovi napadi podrivaju duh multikulturalizma na Kosovu, već pogađaju i zajednice na Kosovu zbog odluke koja je donijeta u Beogradu”, navedeno je u saopštenju.

“Sjedinjene Države pozivaju građane Kosova da ispoštuju naše zajedničke mirovne vrijednosti i da pokažu suzdržanost. Pozivamo da bilo kakvi protesti budu održani u miru i u potpunosti podržavamo poziv Vlade Kosova na smirenje situacije”, kaže se u saopštenju.

Učiniti više

UNMIK je osudio seriju incidenata širom Kosova, skrnavljenje pravoslavnih grobalja i vandalizam nad historijskim spomenicima.

UNMIK-a se ističe da su ovakve akcije za svaku osudu, da nanose štetu evropskim aspiracijama Kosova i suprotne su univerzalnim vrijednostima.

“Pozdravljamo saopštenje kosovske policije koje poziva na poštovanje svih vjerskih i kulturnih spomenika. Očekujemo, također, da budu preduzete i druge mjere, ne samo da se identifikuju počinioci ovih djela već i da se preduzmu preventivne mjere kako bi spriječili novi lični incidenti”, navodi se u saopštenju.

UNMIK poziva lidere svih zajednica na Kosovu da preduzmu akcije koje će umanjiti tenzije i pojačati poštovanje vladavine zakona za pripadnike svih zajednica na Kosovu.

Izvor: Agencije