Velika policija akcija u Srbiji, uhapšene 93 osobe

Policija je potvrdila da su osumnjičeni uhapšeni na teritoriji cijele Srbije (AFP)

Srbijanska policija je u ponedjeljak, u više odvojenih akcija za nekoliko nepovezanih predmeta na suzbijanju kriminala i korupcije, uhapsila 93 osobe, dok su protiv još 38 osoba podnesne kaznene prijave u redovnom postupku.

Među uhapšenima su i šest policijskih službenika, uključujući i šefove policijskih stanica u Baču i Kanjiži, zatim bivši čelnik općine Trstenik, inspektor Ministarstva za zaštitu životne sredine, zaposleni u Ministarstvu pravde, u gradskim upravama u Vranju i Nišu, zaposleni u poreznim upravama u Zaječaru i Leskovcu, kao i više odgovornih osoba u pančevačkoj Azotari te zaposleni u Elektrodistribuciji Niš.

Policija je potvrdila da su osumnjičeni uhapšeni na teritoriju policijskih uprava Beograd, Novi Sad, Subotica, Pančevo, Kikinda, Jagodina, Zaječar, Kraljevo, Kruševac, Niš, Leskovac i Vranje.

Na teret im se, između ostalog, stavljaju djela korupcije i gospodarskog kriminala poput porezne utaje, primanja i davanja mita, zloupotrebe službenog položaja, pronevjere, ali i drugih kriminalnih djela poput neovlaštene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga, iznude, razbojništva, nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja, eksplozivnih materija te ugrožavanja sigurnosti.

Šteta u budžetu 8,3 miliona eura

U okviru suzbijanje korupcije i gospodarskog kriminala, uhapšeno je 37 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2009. godine do danas izvršili više kaznenih djela kojima su pričinili štetu budžetima Srbije, Vojvodine, više lokalnih samouprava i drugim gospodarskim subjektima i fizičkim osobama u iznosu od oko 8,3 milijuna eura.

U području borbe protiv općeg kriminala i krijumčarenja narkotika ukupno je uhapšeno 56 osoba i tom prilikom je zaplijenjeno 3,3 kilograma marihuane, 170 grama heroina, 53 grama kokaina, 280 grama amfetamina, kao i 17 komada ekstazija. Također, oduzeto je i 510 grama smjese koja se koristi za uvećanje količine narkotika i osam digitalnih vaga.

Policija je također oduzela i pet pištolja, jednu automatsku i dvije lovačke puške od kojih jedna sa optikom, 1.582 komada metaka različitog kalibra, jednu eksplozivnu napravu sa 60 grama plastičnog eksploziva i jednu tromblonsku minu.

Od osumnjičenih je oduzeto i osam vozila, jedan motocikl, torba s alatom i sofisticiranim uređajem za obijanje vozila, 16 mobilnih telefona i određena količina kompjuterske opreme.

Izvor: Agencije