Velika većina migranata voli Njemačku

U studijama se navodi da je 82 posto ispitanih Nijemaca migrantskog porijekla odgovorilo da voli Njemačku (Getty Images)

Stanovnici Njemačke migrantskog porijekla vole tu državu jednako kao i “čistokrvni“ Nijemci, pokazale su studije koje je predstavila povjerenica za migracijska pitanja njemačke vlade Aydan Ozoguz.

Studije su produkt saradnje njemačke Fondacije za integraciju i migraciju i berlinskog Instituta za proučavanje integracije i migracije.

U studijama se navodi da je 82 posto ispitanih Nijemaca migrantskog porijekla na pitanje “da li volite Njemačku?“, odgovorilo potvrdno.

S druge strane, 86,5 posto ispitanih “čistokrvnih Nijemaca“ je također navelo da voli tu zemlju. Ispitano je ukupno 13.650 ljudi.

Jezik, državljanstvo i radno mjesto

Studije su pokazale da ljudi koji dobro znaju njemački jezik, imaju državljanstvo i stalno radno mjesto, više vole Njemačku nego oni koji to nemaju.

Navedeno je da je manje bitno gdje je neko rođen.

Ranije je saopćeno da je broj nasilnih krivičnih djela koje su u Njemačkoj tokom prošle godine počinili ekstremni desničari porastao više od 40 posto u odnosu na prethodnu godinu.

U godišnjem izvještaju Njemačke obavještajne agencije se navodi da je tokom 2015. zabilježeno 1.408 krivičnih djela sa elementima nasilja koje su počinili desničari, prema 990 iz 2014. godine.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere je u utorak izjavio da su prošle godine mete napada ekstremnih desničara posebno bili tražioci azila.

Izvor: Agencije