Velika vježba NATO-a zbog prijetnje ISIL-a

Širom Sredozemlja bit će angažirano više od 36.000 vojnika (Reuters)

NATO sa saveznicima planira održati najveće vojne vježbe u više od desetljeća, jer će u listopadu diljem Sredozemlja angažirati više od 36.000 vojnika kako bi se odupro prijetnji grupe Islamska država Irak i Levant na svojem južnom boku.

Zapovjednici NATO-a su najavili da će Savez provesti jednu od najzahtjevnijih vježbi u složenom “scenariju lažne prijetnje”, u kojem napadači napadaju na kopnu, iz zraka i s mora.

“Ne možemo birati između prijetnje s istoka i prijetnje s juga, moramo se uvježbavati za obje”, rekao je general Hans-Lothar Domrose iz vojnog zapovjedništva NATO-a u Brunssumu, u Nizozemskoj, zadužen za pripremu vježbe.

Nakon više od desetljeća operacija pod vodstvom NATO-a u Afganistanu, Savez se prebacuje na obranu vlastitog teritorija.

‘Brutalna zima’ nestabilnosti

U vježbama, koje će se održati od 3. listopada do 6. studenoga u Italiji, Španjolskoj, Portugalu i u Sredozemlju, sudjelovat će vojnici iz više od 30 zemalja, uključujući i one koje nisu članice NATO-a, poput Švedske i Austrije, prenosi Hina.

NATO je većinom bio usredotočen na Rusiju, koju smatra sve većim neprijateljem, ali mu velike brige zadaje uspon ISIL-a u Iraku i Siriji.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ustvrdio je da su narodne pobune Arapskog proljeća izazvale “brutalnu zimu” nestabilnosti.

NATO nije organizirao ovako opsežne vježbe od 2002. godine, kad je 15 zemalja članica i 12 partnerskih država iskušavalo zajedničke sposobnosti u Norveškoj i Poljskoj.

Izvor: Agencije