Velikani autoindustrije se bore za opstanak

Štop svjetla pale se za uzbunu jer je prodaja novih automobila u Evropi pala na najniži nivo u posljednjih 19 godina (Al Jazeera)

Titula najprodavanijeg automobila na svijetu u 2012. godini pripala je Toyoti, dok je Mercedes prošle godine oborio vlastiti rekord prodaje. No, štop svjetla pale se za uzbunu jer je prodaja novih automobila u Evropi pala na najniži nivo u posljednjih 19 godina.

Veliki proizvođači poput Peugeot-Citroena, Renaulta i FIAT-a polako gube bitku na tržištu i bore se za goli opstanak. Zatvaraju fabrike, otpuštaju radnike, jer im je prodaja pala za gotovo 20 posto.

Jedino njemačka autoindustrija i dalje drži glavu iznad vode i čak povećava proizvodnju. Volkswagen je 2012. kupio i Porschea, no, uprkos tome, evropski autogiganti polako gube dominaciju na tržištu proizvodnje četvorotočkaša.

Zamjena snaga

Prvi neprijatelj nalazi se na vlastitom kontinentu. Istočna Evropa daje lijevi žmigavac i prijeti prestizanjem Zapadne.

Francusku, Italiju i Španiju polako zamjenjuju Rumunija, Slovačka i Češka, zemlje u kojima se obim proizvodnje posljednjih godina upetorostručio. Razlog je jeftina radna snaga, te manji porezi i doprinosi.

Drugi neprijatelj je Kina, koja će ove godine preuzeti titulu najvećeg proizvođača automobila na svijetu. Uprkos tome, Kina je karta na koju igraju Evropljani, jer to je jedno od rijetkih tržišta na kojima prodaja dobro ide.

“Postoji nekoliko problema sa kojima se suočavaju evropski proizvođači, kao što su preveliki kapaciteti i pad kupovne moći srednje klase”, smatra analitičar Frost & Sullivana Pietro Boggia.

“Evropljani se mogu podijeliti u grupe velikih i luksuznih proizvođača. Luksuzni proizvođači uvijek imaju priliku da osnaže svoj brend. Na tržišta u usponu poput Kine, broj ekonomskih moćnika se sve više povećava, koji su uvijek spremni da potroše svoj novac na luksuzne brendove, pogotovo njemačke.”

Izvor: Al Jazeera