Velike štete od leda u Hrvatskoj i Sloveniji

U Sloveniji će biti potrebno posjeći 9,3 miliona prostornih metara drveća, a sanacija će koštati 36,6 miliona eura (Goran Kova?i? / Pixsell)

Šteta uzrokovana ledenom kišom početkom veljače u Gorskom kotaru u Hrvatskoj najveća je mirnodopska šteta u Hrvatskoj, a ukupni troškovi Hrvatske elektroprivrede (HEP) otklanjanja šteta iznose 84,4 milijuna kuna (11 milijuna eura), izvijestili su u petak na konferenciji za novinare u Rijeci čelnici HEP-a.

Predsjednik Uprave HEP-a Tomislav Šerić istaknuo je brzinu i organizaciju djelatnika na sanaciji elektroenergetske mreže na tom području, podsjetivši na to da je 250 djelatnika iz Elektroprimorja i još 200-tinjak djelatnika iz drugih distibucijskih područja uspjelo osigurati dopremu električne energije do svakog potrošača u Gorskom kotaru u rekordnom roku.

Naveo je da je plan konačne sanacije mreže dovršen – poduzet će se sve da u mogućim sličnim okolnostima na tom području štete na mreži budu što manje, te će se ugradnjom više podzemnih vodova i uvođenjem dodatnih pravaca napajanja osigurati da u prekidu ne bude cjelokupna mreža, prenosi Hina.

Pomoćnik direktorice HEP – Operatora distribucijskog sustava Ante Pavić istaknuo je da su ukupni troškovi otklanjanja šteta HEP-a u Gorskom kotaru 84,4 milijuna kuna.

To je uvjerljivo najveća šteta HEP-a ikada, kazao je Pavić. Naglasio je da su prijašnji nadzemni vodovi i nosači dalekovoda u Gorskom kotaru bili projektirani za najveći racionalni stupanj opterećenja, te da su optrećenja kakva je izazvao led bila višestruko veća.

Kilometri i kilometri vodova

Dok se nije privremeno uspostavila mreža u pogonu je bilo 25 agregata, a posebno zadovoljstvo izaziva činjenica da nijedan radnik HEP-a nije nastradao tijekom sanacije, naveo je Pavić.

Do kraja srpnja se planira potpuno sanirati srednjenaponska mreža, a do kraja godine niskonaponska mreža Gorskog kotara.

Pavić je kazao da je HEP na vrijeme predao elaborat o visini štete nadležnom minstarstvu, koje prikuplja podatke o štetama u Gorskom kotaru, te izrazio očekivanje da će se dobiti naknada dijela štete iz fonda solidarnosti EU-a.

Direktor Elektroprimorja Vitomir Komen je ocijenio da su dosadašnju fazu sanacije mreže radnici HEP-a obavili besprijekorno.

Najavio je da će se u 35 kilovoltnoj mreži, koja je u nadzemnom dijelu sad gotovo posve izvan pogona, postaviti nova 43 kilometra podzemnih vodova i sanirati 41 kilometar nadzemnih, a vrijednost tih radova je 15 milijuna kuna (nešto manje od 2 milijuna eura).

U 20 kilovoltnoj mreži će se postaviti 54 kilometra podzemnih vodova, kao zamjena za dosadašnje nadzemne, te će se zamijeniti ili rekonstruirati osam trafostanica.

Do kraja travnja će se ugovoriti svi potrebni radovi, poput građevinskih, te nabaviti materijal, a ugovorni rok izvođenja radova bit će 60 dana, naveo je Komen. Većinu elektromontažnih radova obavit će radnici HEP-a.

Direktorica HEP – Operatora distribucijskog sustava Ljiljana Čule kazala je da je prošle godine u planu investicija HEP-a bilo ukupno 762 milijuna kuna (100 milijuna eura). Za ovu godinu je planirano 530 milijuna kuna (69 i pol milijuna eura), uz još 145 milijuna (19 milijuna eura) za kapitalne objekte.

U Sloveniji sječa 9,3 milijuna kubika drveća

Slovenski Zavod za šumarstvo objavio je u petak da će zbog posljedica katastrofalnog snijega i leda, koji je početkom godine pogodio veći dio zemlje, biti potrebno posjeći 9,3 milijuna prostornih metara drveća, a sanacija će stajati 36,6 milijuna eura.

Posjeći će se 3,1 milijuna prostornih metara crnogoričnog i 6,2 milijuna kubika listopadnog drveća, a po prvim ocjenama treba obnoviti 900 hektara šuma, izjavio je na konferenciji za novinare Damjan Oražen, ravnatelj Zavoda za šumarstvo.

Šteta od lomljenja drveća zbog velikih količina leda u krošnjama procijenjena je na 214 milijuna eura, a do sada je iz šuma već uklonjeno 900.000 prostornih metara drveta.

Sanacija, sječa i odvoz trajat će više godina i odvijati se u više faza, prema planu Zavoda za šumarstvo, koji je objavljen u petak.

Zbog obnove šuma sadnicama mladog drveća idućih će se godina narediti odstrel većeg broja srneće divljači nego što je uobičajeno.

Izvor: Agencije