Veliki dio Novog Sada još pod vodom

Najkritičnije stanje je na području naselja Kovilj, Klisa, Slana Bara i Vidovdansko naselje (Jaroslav Pap / Tanjug)

Nakon obilnih padavina koje su u Novom Sadu trajale gotovo cijelu noć, veliki dio grada još je pod vodom, a najugroženija su prigradska naselja.

“Pod kontrolom su glavne saobraćajnice u gradu i na njima nema vode. U Veterniku i Futogu atmosferska kanalizacija nije mogla da primi tu količinu vode i ekipe su na terenu”, kažu u novosadskom “Vodovodu i kanalizaciji”.

Probleme sa velikom količinom vode imaju stanari naselja Klisa, gdje je nekoliko ulica još poplavljeno, a građani su sami počeli ispumpavati vodu iz dvorišta u ovom naselju, prenose mediji.

Pola novosadskih ulica je zbog jake kiše, koja je u noći na ponedjeljak satima padala, bilo poplavljeno vodom. Nisu bili pošteđeni ni podrumi pojedinih zgrada, a u nekoliko zgrada je preventivno isključena struja.

Mjere odbrane od poplava

Štab za vanredne situacije Novog Sada proglasio je mjere redovne odbrane od poplave na teritoriji cijelog grada i vanrednu na teritoriji mjesnih zajednica Kovilj, Klisa, Slana Bara i Vidovdansko naselje.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da grad ipak normalno funkcioniše, a da su najveći problemi trenutno na Klisi, Vidovdanskom naselju i u naselju zvanom Bangladeš, gdje su odvodni kanali začepljeni i gdje je voda prodrla u dvorište i podrume kuća.

Vučević je rekao da u Futogu, iako je bilo dosta problema, neće biti proglašena vanredna odbrana od poplava, objašnjavajući da je razlika između redovne i vanredne odbrane u tome što se skraćuje proces djelovanja, odnosno administrativni postupci, i brže se reaguje na terenu.

“Sve ekipe gradskih preduzeća noćas su radile maksimalno, a tako će biti i narednih dana”, potvrdio je novosadski gradonačelnik te rekao kako je u Kovilju omogućen privremeni smještaj ukoliko bude potrebe.

Problemi u saobraćaju

Velika količina kiše koja je pala u Novom Sadu izazvala je značajne probleme u saobraćaju, potvrdio je ranije Aleksandar Vukovac iz Javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija”.

Prema njegovim riječima, problema ima na više lokacija u gradu, gdje je došlo do pojave uličnih bujica, prenosi agencija Tanjug.

On je istakao da se sve ekipe tog preduzeća nalaze na terenu i da uz korištenje kompletne raspoložive mehanizacije pokušavaju otkloniti nastale probleme.

“Glavni razlog zbog kojeg je došlo do zadržavanja vode na gradskim ulicama je izuzetno velika količina padavina, koja je za vrlo kratak vremenski period donela ogromnu količinu vode koju kanalizacijska mreža ne može da primi u tako kratkom roku”, rekao je Vukovac.

Izvor: Agencije