Veliki gubici turizma u Libanu

Zbog rata u Siriji, turizam u Libanu posljednjih godina bilježi gubitke. Osim toga, neobično topla zima mogla bi upropastiti zimsku sezonu u planinskim mjestima, koja u velikoj mjeri zavise od skijaša i zarade ostvarene upravo tokom zimskih mjeseci.

S najvišim vrhom sa 4.000 metara nadmorske visine, Liban je poznata destinacija među skijašima, dovoljno egzotična da tokom zimskih mjeseci u jednom danu ponudi mediteransku klimu uz obalu i skijanje u centrima poput Faraja. Skijaška sezona ove godine bit će jedna od najgorih, jer snijega nema.

“Posljednji put ovakva sezona bila je prije 70 godina. Ovo je veoma čudna godina, s kojom se moramo nositi. Prethodne su bile s mnogo snijega, pa mislim da je jedna ovakva u redu. Ipak, nadam se da sljedeća neće biti poput ove. Kad je riječ o turistima, njih nema – nijednog”, kazuje Daw, instruktor skijanja.

Vlasnici ugostiteljskih i hotelskih objekata za slabu sezonu krive situaciju u zemlji, ali i lijepo vrijeme, koje je turiste ostavilo u priobalju.

Tri skijaške oblasti

Ove godine Liban bilježi rekordno mali broj turista. Ne samo zbog manjka snijega, već i zbog bombaških napada, prije svega u glavnom gradu Bejrutu. Nade je bilo u decembru, kada je snježna mećava pogodila cijelu oblast, ali taj se snijeg veoma brzo istopio.

“Radim sa jedan posto kapaciteta u poređenju s prošlom godinom. Prošle sezone bilo je metar i po snijega i mnogo ljudi, posebno vikendom. Ove godine nema nikoga. Prošlog vikenda bio je državni praznik, ali niko nije došao. Zaradio sam jedva 60 dolara”, govori Naseem Mehanna, vlasnik restorana.

Liban ima tri velike skijaške oblasti: Faraj, Laqulouk i Arz. Sve tri imaju isti problem zbog neuobičajeno toplog vremena.

Februar bi trebao biti vrh zimske sezone, a vlasnicima biznisa u Faraju ostaje da gledaju u nebo i nadaju se da će biti milostivije u martu, tek da ne propadnu u potpunosti, kako kažu.

Izvor: Al Jazeera