Veliki interes Iraca za meč protiv BiH: Internet vrvi komentarima

Prvi kontigent ulaznica za meč na stadionu Aviva u Dublinu, putem prodaje na internetu, prodat za manje od 15 minuta (AP)

Piše: Ibrahim Sofić

Među ljubiteljima nogometa u Irskoj vlada veliki interes pred utakmice reprezentacije ove države sa Bosnom i Hercegovinom u sklopu doigravanja za plasman na Europsko prvenstvo koje će naredne godine organizirati Francuska.

Obje selekcije su u svojim grupama osvojile treće mjesto u svojim grupama, a voljom žrijeba, održanog nedavno, odlučeno je da će se irska „Zelena armija“ i bosanskohercegovački „Zmajevi“ 13. i 16. novembra boriti za jedno od četiri preostala mjesta na EURO-u.

Prvi duel igra se u Zenici, a revanš u Dublinu, na stadionu Aviva koji prima 50.000 gledalaca. Upravo za ovaj meč Irci posebno pokazuju interes, a dovoljan dokaz tomu je činjenica da je prvi kontigent od nekoliko hiljada ulaznica, putem prodaje na internetu, prodat za manje od 15 minuta.

Prema nekim podacima, prodata je velika većina karata za meč u irskoj prijestolnici, navodno su ostala tek neka “premium” mjesta i poneko nešto jeftinije, a novinari iz Irske ističu kako je interes za duel sa BiH daleko veći nego za nedavni duel sa velesilom europskog i svjetskog nogometa – Njemačkom.

Ljutnja na Facebooku

Cijene su se kretale od 20 do 80 eura, no to nije predstavljalo problem najbržima, a oni koji su imali manje sreće, svoj žal su iskazali na zvaničnoj Facebook stranici Nogometnog saveza Irske (FAI).

Malone: Pun stadion, BiH favorit, Irska sa problemima

Emmet Malone, sportski novinar The Irish Timesa, poput kolege McCaddena, smatra kako će Aviva biti ispunjena do posljednjeg mjesta.

„Trenutno su u prodaji samo premium karte od po 120 eura, dok je većina jeftinijih već prodata. Bit će još jedna runda prodaje, ali to je mala količina. Mislim da će svih 45.000, dostupnih Ircima, biti prodano. Ne znam koliko su navijači BiH kupili karata, no ako bude mali broj njih, onda će vjerovatno savez prodati još mjesta irskim navijačima. Te bi karte mogle završiti na crnom tržištu i neće ih biti mnogo“, ističe on.

Dodaje kako svi imaju ista očekivanja i prognoze: Irci su autsajderi, ali smatraju kako nije nemoguće doći do pobjede.

„Vjerovatno BiH trenutno ima bolje igrače. Svi znaju za Džeku ovdje, te znaju kvalitete Pjanića i [Senada] Lulića. Dva naša igrača su suspendirana za prvi meč i naš selektor ima još problema, ali svi smatraju kako između dva tima nema velike razlike. Nakon pobjede nad Njemačkom, svi misle kako je moguće svakoga pobijediti ako je prava noć u pitanju“, navodi Malone za Al Jazeeru.

Suspendirani igrači koje spominje su John O'Shea i Jon Walters, a O'Shea ima i nekih zdravstvenih poteškoća.

„Oba su veoma važni igrači. Shay Given i Shane Long se vraćaju nakon povrede, a nekolicina igrača ne igra u svojim klubovima. Evertonovi Darron Gibson i Aiden McGeady bi trebali biti veoma važni za nas, no oni su na marginama jer ne igraju dovoljno za klub.“

Irski novinar navodi kako nijedan od prve trojice golmana Irske nije igrao za svoj klub u proteklim sedmicama, te dodaje kako „lista problema“ irskog selektora „nije završena“.

„Ova prodaja karata je bila smijurija. Od devet sati ujutro sam pokušavala kupiti kartu, no nisam uspjela. Moj muž i sin su bili na svim drugim utakmicama u posljednje vrijeme, uključujući i prijateljske utakmice sa nezanimljivim protivnicima. Sada imam jednog veoma tužnog devetogodišnjaka kući“, napisala je Samantha Cullen.

Mnogi su naveli slične stavove.

„Prodaja na obje stranice je počela u 11, a ja sam u sekundi bio tu, no nije bilo karata. Ovo je prvi put da ćemo u posljednje četiri godine ja, moj otac i moja dva sina propustiti domaću utakmicu!! Nisam kupio sezonsku kartu zbog nepredviđenih okolnosti. Veoma sam razočaran načinom kako je FAI organizirao ovu utakmicu, kažu kako su ostale na raspolaganju karte od 120 eura – zašto se zamajavaju reklamirajući to“, navodi Andrew Walsh.

Ipak, irski navijači su dobili dobre vijesti. Iz FAI-a su objavili kako će još karata biti na raspolaganju naredni ponedjeljak, a riječ je o generalnoj rasprodaji.

Rijetko rasprodan stadion

Mark McCadden, sportski novinar u irskom listu Irish Daily Star ističe da ovakav interes za utakmicu reprezentacije nije baš čest.

„Stadion Aviva je rijetko rasprodat otkako je otvoren 2010. godine. Ovog mjeseca je bilo sličnog interesa za utakmicu sa Njemačkom, u martu za duel sa Poljskom, u doigravanju za EURO 2012 sa Irskom, te sa Rusijom u oktobru 2010. godine“, kazao je za Al Jazeeru.

„Velika posjećenost duela sa Poljskom je bila jer veliki broj Poljaka živi u Irskoj i oni su došli na utakmicu.“

Kada je riječ o samoj utakmici, McCadden ističe kako su sve priče u Irskoj o bh. timu koncentrirane na Edina Džeku i Miralema Pjanića.

„Kada je bio žrijeb baraža, napisao sam tekst o tome kako irski odbrambeni nogometaši moraju izbjegavati pravljenje faula blizu gola upravo zbog Pjanićevog šuta iz slobodnog udarca. Džeku ovdje veoma dobro poznaju zbog vremena u Manchester Cityju, kao i golmana Asmira Begovića“, ističe.

Najbolja forma

Dodaje kako su ljudi u Irskoj prije žrijeba smatrali kako Ukrajinu trebaju izbjeći, a da im je najlakši posao protiv Mađarske dok su za Švedsku i BiH smatrali kako se oba tima ipak mogu pobijediti.

„Sada se smatra kako BiH ima odlične igrače i da u ove dodatne kvalifikacije ulazi kao tim sa najboljom formom jer su pobijedili u posljednjih pet u šest utakmica. Predviđanja su podijeljena, jedni očekuju sigurnu pobjedu Irske, drugi kažu kako je bh. tim nezgodan protivnik. Mislim da je stanje 50:50 oko toga ko će u Francusku.“

Irski novinar navodi kako je pobjeda nad Njemačkom u kvalifikacija žestoko podigla moral u Irskoj, ali je nastup protiv Poljske tri dana kasnije pokvario raspoloženje.

Za osiguranje kaže kako nema posebnih mjera u odnosu na druge međunarodne utakmice.

„U junu je bilo jako osiguranje kada je dolazila Engleska zbog njihovog posljednjeg gostovanja 1995. godine kada je meč prekinut zbog sukoba navijača. Od tada nema problema na domaćim utakmicama i sumnjam da će veće mjere biti određene zbog bh. navijača“, kaže McCadden za Al Jazeeru.

Problemi sa vizama

Ono što bosanskohercegovačkim navijačima, koji planiraju putovanje na revanš utakmicu u Dublin, stvara probleme je činjenica da za Irsku moraju imati vizu i da se ona vadi u Sloveniji. No, sigurno će „Zmajevi“ imati podršku nekoliko stotina BH Fanaticosa.

„Imao sam sreću da sam već jednom tamo bio, na prijateljskoj utakmici prije tri godine i znam tu svu proceduru. No, to nas neće pokolebati i podrška ni ovaj put neće izostati. Naša repka će imati gromoglasnu podršku BH Fanaticosa, ali i ostalih naših navijača“, za Al Jazeeru je kazao Nizar Al Tinawi, jedan od lidera ove navijačke grupe koja redovno prati bh. nacionalni tim.

Navodi kako će u Dublin otići blizu 300 članova ove grupe „koji će navijati svih 90 minuta utakmice“, te da će mnogi drugi doći u privatnom aranžmanu.

„Očekujem da će se sve karte [za gostujuću tribinu] rasprodati, to jest da će biti između 2.000 i 2.500 bh. navijača.“

Na upit kakav ishod očekuje u baražu, Al Tinawi je odgovorio:

„Vidimo se u Parizu.“

Izvor: Al Jazeera