Veliki marš upozorenja na promjene klime

Više od 300.000 osoba marširalo je ulicama New Yorka upozoravajući na opasnosti od klimatskih promjena. Riječ je o možda najvećim protestima takve vrste u historiji.

Na ulicu su izašli i generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, bivši potpredsjednik SAD-a Al Gore i glumac Leonardo DiCaprio, tražeći promjene u tretiranju klimatskih promjena i globalnom prilagođavanju njima.

Organizatori marša kažu kako je riječ o pokretu koji predvode ljudi koji su najviše izloženi klimatskim promjenama.

Od osoba iz priobalnih zajednica koji, uslijed rasta nivoa mora i vremenskih nepogoda gube cijele četvrti, pa do predstavnika domorodačkog stanovništva koji su ovdje došli sa jugozapada zemlje.

“Mi smo već 40 godina izloženi utjecaju industrije fosilnih goriva. U našem rezervatu bilo je mnogo rudnika, kopao se uran. Ja dolazim iz zemlje uglja. Već godinama osjećamo negativne utjecaje. Došli smo se pridružiti svojoj braći i sestrama, zahtijevajući napuštanje ekonomije zasnovane na fosilnim gorivima”, kaže Jihan Gearon iz koalicije Black Mesa Water Coalition.

Prava akcija

Ulažu se napori da se do 2015. godine usvoji obvezujući međunarodni sporazum.

“Ove sedmice se na sastanku UN-a u New Yorku neće dogoditi ništa. Prava akcija je ovdje, na ulicama. Pokret za prilagođavanje klimatskim promjenama najzad je sazrio i pokazao istinsku brigu za čovječanstvo. Ovo je najveći politički skup u Sjedinjenim Američkim Državama posljednjih godina. To je najvažnija poruka koju želimo poslati”, ističe aktivista Bill McKibben.

Kako ističe Al Jazeerina novinarka Kristen Saloomey, koja se javila iz New Yorka, ekolozi su se već bavili ovim pitanjima.

“Ipak, ovaj put imaju široku koaliciju podrške svom pokretu, koja ima raspon od vjerskih grupa do sindikata. Svi se nadaju da će privući veliku podršku javnosti”, dodaje.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera