‘Veliki marš za povratak’: Izraelski vojnici ranili 130 Palestinaca

Naglasak je stavljen na teške kazne koje su izrečene zbog optužbi za bacanje kamenja na izraelske sigurnosne snage (Arhiva)

Najmanje 130 osoba je ranjeno kada su izraelski vojnici intervenirali na mirnim protestima Palestinaca u pograničnom području Pojasa Gaze, javlja Anadolija.

U saopćenju Ministarstva zdravstva Palestine se navodi da su vojnici tom prilikom koristili suzavac te gumenu i bojevu municiju.

Među ranjenim osobama se nalazi i novinar, dok je dvoje ranjenih u teškom stanju.

Glasnogovornik izraelske vojske Avichay Adraee je izjavio da je izraelski vojni avion izveo napad na jugu Gaze, tvrdeći da je grupa Palestinaca na tom području nosila zapaljene balone.

Nije dato više detalja u vezi sa napadom, a ni Ministarstvo zdravstva Palestine nije izdalo zvanično saopćenje o tome da li je bilo žrtava u ovom izraelskom napadu.

Ne odustaju od borbe

Palestinci su poručili da, unatoč intervencijama izraelskih vojnika, ne odustaju od borbe za ukidanje blokade koja traje već 12 godina u okupiranoj Gazi.

I u petak su se okupili u velikoj broju u Pojasu Gaze, povodom mirnih demonstracija “Veliki marš za povratak”.

Palestinci od 30. marta duž granice Pojasa Gaze i Izraela organiziraju proteste “Veliki marš za povratak”.

Izraelski vojnici protiv civilnog stanovništva, koje traži povratak na teritoriju sa koje su protjerani i ukidanje blokade Gaze, koja traje od 2006. godine, odgovaraju vatrom.

U izraelskim napadima tokom demonstracija ubijeno je više od 200 Palestinaca, a ranjene na hiljade osoba.

Izvor: Agencije