Veliki pad proizvodnje vozila u Rusiji

Uporedo s tim, ukazuju u Ministarstvu, povećana je proizvodnja u Avtovazu (Getty Images)

Proizvodnja putničkih automobila u Rusiji ove godine će biti 18 do 20 posto manja nego prošle, a teretnih 20 do 25 procenata, prognoziralo je Ministarstvo za ekonomski razvoj ove države, koje smatra kako bi automobilsko tržište ove godine moglo pretrpjeti značajne strukturne izmjene.

Ranije je objavljeno kako je proizvodnja putničkih vozila u 2014. godini smanjena 9,7 posto u odnosu na 2013. godinu, na 1,74 miliona, a teretnih 25,7 posto, na 154.000 vozila, prenio je Interfaks.

Prognozira se da će, imajući u vidu prošlogodišnje rezultate, proizvodnja putničkih automobila ove godine biti 1,39 do 1,42 miliona jedinica, a teretnih 115.500 do 123.200.

U Ministarstvu navode kako je najveći pad proizvodnje u prva četiri mjeseca ove godine uočen u oblasti prikolica i poluprikolica – 79,7 posto u odnosu na januar-april prošle godine, ali nisu precizirali konkretne cifre.

Rast prodaje autobusa

Prema podacima Ministarstva za ekonomski razvoj, pad tržišta automobilske tehnike od januara do aprila ove godine bio je 37,2 posto u odnosu na isti period lani.

Najveći pad je imalo tržište putničkih automobila – 38,3 posto.

U segmentu prodaje autobusa, s druge strane, uočen je blagi rast od 1,3 posto.

Prema rezultatima za četiri ovogodišnja mjeseca, rusko tržište je zauzelo peto mjesto u Evropi, iza Njemačke, Engleske, Francuske i Italije.

Oštar pad tržišta je povezan sa smanjenjem platežne sposobnosti fizičkih i pravnih lica.

Od početka godine proizvedeno je 510.000 automobila, 23,6 posto manje nego u istom periodu prošle godine.

Mnogi proizvođači (Kamaz, Solers) prešli su na skraćenu radnu sedmicu, navodi se u izvještaju.

Napredak Avtovaza

Uporedo s tim, ukazuju u Ministarstvu, povećana je proizvodnja u Avtovazu.

Od početka godine ona je porasla 13,7 posto u odnosu na period od prije godinu dana, a udio te kompanije u proizvodnji putničkih automobila povećan je na 30,4 posto.

Ministarstvo za ekonomski razvoj smatra da automobilsko tržište Rusije ove godine može pretrpjeti značajne strukturne izmjene – rast koncentracije dovest će do jačanja pozicija kompanija orijentiranih na dugoročno pristustvo, dok će drugi igrači, pri tome, otići.

U uvjetima oštrog pada domaće tražnje, dodatni pozitivni faktor za ublažavanje negativne dinamike obima proizvodnje može biti povećanje izvoza, ukazalo je Ministarstvo.

Izvor: Agencije