Veliki posao na obnovi ‘Poklonjenja mudraca’

Pravljena na 10 komada drveta zalijepljena zajedno, ima prazne dijelove, dijelove sa skicama, te sekcije sa razvijenim radom (Reuters)

Ukoliko postoji um za koji bi restaurator dao sve da pronikne, to bi bio Leonardo da Vinci, vrhunski majstor slikar, arhitekt, inženjer i izumitelj čiji je genij istakao briljantnost Renesanse, prenosi agencija Reuters.

Takvu jedinstvenu priliku dobili su majstori u Firenci koji obnavljaju remekdjelo „Poklonjenje mudraca“, ogromnu sliku koju je Leonardo počeo raditi sa 28 godina 1481. godine, da bi je napustio godinu dana kasnije, ostavivši djelo u različitim stepenima koncepcije i razvoja.

Slika na drvetu, dimenzija 2,5 sa 2,5 metara prikazuje tri mudraca koji su se poklonili bebi Isusu u Betlehemu, no uključuje i još veliki broj ljudskih figura, borbenih konja, arhitektonskih dizajna, pejsaša i prikaza neba.

Pravljena na 10 komada drveta zalijepljena zajedno, ima prazne dijelove, dijelove sa skicama, te sekcije sa razvijenim radom.

Narudžba od redovnika

Restauratori saopćili su kako su tri četvrtine slike očišćene.

„Ovo je možda najvažnije djelo u razvoju u historiji umjetnosti“, kazala je Cecilia Frosinini, jedna od direktora projekta obnove djela koje bi se trebalo vratiti u firentinsku galeriju Uffizi naredne godine.

„Leonardo je želio da ovo djelo niko ne vidi u ovoj etapi rada, vjerovatno čak ni oni koji su ga naručili, pa ni njegovi asistenti. Ovo je faza u kojoj je on još smišljao kako će finalno djelo izgledati.“

Leonardo je dobio narudžbu od redovnika manastira San Donato a Scopeto, koji se nalazi nedaleko od Firence, da naslika sliku „Poklonjenje mudraca“ koja bi bila postavljena kod oltara. Naglo je napustio radi jer je dobio ponudu za stalni posao kod vojvoda od Milana.

Krajem 1500-tih godina, slika je došla u posjed firentinske porodice Medici čiji su restorateri dodali nekoliko slojeva laka kako bi djelo dobilo homogen, jednobojni izgled.

U sklopu aktuelne restauracije, koja je počela prije tri godine, uklonjen je veći dio oksidiranog laka kao i tragovi ranijih pokušaja obnove djela čime su otkriveni ranije prekriveni, skriveni detalji, izrazi lica i tragovi svjetla i sjenke.

„Ono što najviše fascinira u ovom projektu je činjenica da vidimo nešto što nismo trebali vidjeti, imamo osjećaj da stojimo iza umjetnika i zamišljamo kako bi izgledala konačna verzija. Nadam se da sam mogla spoznati djelić onoga što je Leonardo zamislio“, kazala je Patrizia Riitano, jedna od dvoje restoratera koji su čistili djelo, a koja je ranije radila na djelima Raphaela i drugih majstora Renesanse.

Izvor: Agencije