Veliki poslovni gubitak Malaysia Airlinesa

Nakon pada aviona u Ukrajini, kompanija Malaysia Airlines ponovo je na naslovnim stranicama svjetskih medija, a posljednje tri godine su za tu kompaniju poslovno bile katastrofalne.

Međutim, svjetska avioindustrija ipak posluje pozitivno, a 100 milijardi dolara vrijede narudžbe za Airbusove i Boeingove avione ugovorene na sajmu avijacije u engleskom Farnboroughu. Taj broj bi mogao biti još veći, s obzirom na to da sajam traje još dva dana.

Zbog pada profita velikih prevoznika, poput Lufthanse i Air France – KLM-a, mnogi su očekivali da će pasti i potražnja za novim avionima. Međutim, rast srednje klase u Aziji i tržišta u razvoju, poput zemalja Latinske Amerike, povećali su broj putnika, što je podiglo avioindustriju nakon strmoglavog pada 2008. godine.

“Ekonomija u tim zemljama i dalje raste, zbog čega raste i potražnja za novim letjelicama”, ukazuje avijacijski analitičar Damien Lasou.

Direktori vjeruju u profit

U rast profita niko ne sumnja, a najmanje direktori aviokompanija. Prema istraživanju agencije Price Waterhouse Coopers, kojim se mjeri samopouzdanje direktora raznih sektora, upravo su direktori aviokompanija najviše uvjereni u rast profita do kraja sljedeće godine.

Dosadašnji podaci idu u prilog tome, pa se očekuje da će globalna industrija do kraja godine ostvariti neto profit od 18 milijardi dolara, odnosno osam milijardi dolara više nego što je prognozirano prošle godine. Analitičari vjeruju da će rast ovih brojki podići i one na svjetskim berzama.

“Mnogi sektori bilježe rast i privlače veliki broj velikih, ali i malih investitora, poput sektora novih tehnologija. Ipak, danas mnogi vjeruju da su dionice tih kompanija precijenjene i traže nešto novo. I to su našli u sektoru transporta, koji se tek počeo oporavljati”, tvrdi Simon Derrick, analitičar agencije BNY Mellon.

Dionice Malaysia Airlinesa padaju

Međutim, azijske aviokompanije se još nisu u potpunosti priključile ovom globalnom oporavku, a to se naročito odnosi na malezijskog avioprevoznika, koji je sve češće na naslovnicama svjetskih medija. Iako su tragični događaji u vezi s Malaysia Airlinesom unazadili tu kompaniju, zabrinutost putnika i investitora je samo kratkoročna.

“Uprkos padu malezijskog aviona u Ukrajini, investitori smatraju kako su šanse da se tragične nesreće dogode sve manje. Činjenica je da se tokom posljednjih 25 godina broj avionskih nesreća u odnosu na broj putnika prepolovio. To pokazuju analize Asocijacije avioindustrije IATA”, navodi avijacijski analitičar John Foley.

Nakon druge tragedije u samo četiri mjeseca, dionice malezijskog avioprevoznika su na otvaranju berze u petak u Kuala Lumpuru pale za 13 posto. Od početka godine dionice su u minusu za 37 posto, a kompanija je od početka 2011. godine do danas poslovala s gubitkom od 1,4 milijarde dolara.

Izvor: Al Jazeera