Veliki požar u Tivtu, evakuirani turisti

 

Veliki šumski požar zahvatio je u popodnevnim satima borovu šumu i makiju na prostoru između kompleksa Plavi horizont i terena FK Krtoli, u crnogorskoj općini Tivat, javlja Radiotelevizija Crne Gore (RTCG).

Stanovnici turističkog kompleksa „Luštica Bej“ su iz sigurnosnih razloga evakuirani iz naselja.

Požar je ogromnih razmjera i još nije stavljen pod kontrolu, izjavio je komandir općinske Službe zaštite i spašavanja Zoran Barbić.

Vatrogasci su, kako je kazao, uspjeli odbraniti turističko naselje Luštica bej i naselje Radovići, i to bez pomoći avijacije kojoj vjetar ne dozvoljava dejstvovati.

Visoki plameni jezici

Zbog pojačanja i skretanja vjetra ka moru, odnosno naselju Luštica Bej, napravljena je vještačka brana ili put kako bi se spriječilo prebacivanje i približavanje vatre naselju.

Na tom dijelu trenutno je koncentriran i najveći broj vozila, a vatrogasci ulažu velike napore kako bi spriječiti širenje vatre ka naselju.

Vatra, koja je izbila oko 14:45 sati, guta šumu i nisko rastinje u neposrednoj blizini kompleksa Plavi horizont, plamen seže i do nekoliko desetina metara visine, a dim i vatra vide se i iz Tivta.

Prema riječima predsjednika DVD Krtoli Stefana Kostića, vatrogasci su uspjeli odbraniti od požara prve kuće u blizini kapele u Radovićima, ali požar je trenutno gotovo nemoguće obuzdati.

Izvor: Agencije