Veliki rast proizvodnje lijekova u Kini

Biomedicinska industrija u Kini prošle godine je zabilježila veliki rast i napredak. Stručnjaci procjenjuju da bi, ako se razvoj te grane nastavi ovim tempom, Kina za 15 godina mogla postati treći najveći proizvođač lijekova na svijetu.

Biomedicina ne cvjeta nigdje na svijetu kao u Kini. Kada je vlada te države prije tri godine izdvojila 40 milijardi dolara za razvoj biomedicine, nisu ni mogli sanjati da će vrijednost te grane danas prerasti cifru od 300 milijardi dolara. Stručnjaci smatraju da za taj rast postoji nekoliko razloga.

“Velika ulaganja Kineske vlade u oblast biomedicine, veća životna dob kineskih državljana, veća primanja i efikasan sistem zdravstvenog osiguranja doveli su do ekspanzije u biomedicinskoj industriji”, ističe naučnik Liu Tang Jung.

Antivirusni lijekovi

U Kini je posljednjih godina zabilježen enorman napredak u inovaciji i proizvodnji terapijskih vakcina i antivirusnih lijekova. Sve veća potražnja za proizvodima u zemlji s više od milijardu ljudi potakla je inovacije.

“Kina je u protekloj deceniji imala problema s pojavom virusa koji su uzrokovali bolesti tipa SARS i ptičija gripa, što je Vladu potaklo da investira u istraživanja i inovacije novih vakcina i načina liječenja bolesti”, kaže ljekar Liu Yong Shen.

Zbog sve veće potražnje za lijekovima, očekuje se da će proizvodnja farmaceutske industrije u Kini do 2020. godine dostići vrijednost od 1,5 milijardi dolara. Time će Kina, nakon SAD-a i Japana, postati treća zemlja u svijetu po proizvodnji lijekova.

Izvor: Al Jazeera i agencije