Veliki studentski protesti u Montrealu

Studentski protesti zbog povećanja školarina počeli su još prije tri mjeseca (AP)

Suočena s jednim od najvećih studentskih protesta u historiji Kanade, Vlada provincije Quebec predložila je u petak nacrt hitnog zakona u cilju okončanja okupljanja i demonstracija protiv povećanja školarina.

Vlasti Quebeca su saopćile da su kasno navečer u četvrtak uhapšena 122 studenta, a da je na ulice Montreala izašlo više hiljada demonstranata koji su lomili izloge prodavnica i prozore banaka te gađali policiju raznim predmetima.

Tenzije su nastavljene u petak u mjestu Gatineau, gdje su evakuirana tri koledža nakon uzbune da je podmetnuta bomba.

Studentski protesti zbog povećanja školarina počeli su još prije tri mjeseca, a kulminirali su u ponedjeljak kada je ministar obrazovanja podnio ostavku.

Novi prijedlog zakona neće utjecati na smanjenje stipendija, već će njime biti privremeno obustavljena nastava, kazao je premijer Quebeca Jean Charest.

Prema ovom zakonu nastava na univerzitetima će biti obustavljena do augusta, a školski raspust će početi kasnije za 25 univerziteta i koledža koji štrajkuju, prenose agencije.

Parlament Quebeca se sastao u četvrtak navečer, a kako kaže Charest, “radi se ne samo o našim mladima već i o budućnosti naroda Quebeca”.

Charest je još izjavio da je “ova situacija suviše dugo trajala i da je došao trenutak da se povrati red i mir, jer stanovnici Quebeca imaju pravo da žive u sigurnosti”.

Vlada Quebeca je saopćila da je većina studenata mirno završila semestar, bez štrajkova.

Izvor: Agencije