Veliki uspjeh iračke vojske protiv ISIL-a

Iračka vojska trvdi da je preuzela je od boraca Islamska država Irak i Levant strateški grad Jurf al-Shakhar. Kažu da je to najveća pobjeda od kada su počeli sukobi s ISIL-om u toj zemlji. Ta grupa koristila je grad kao bazu za napade na gradove Najav i Karbala, u kojima su većina šiiti.

Glasnogovornik policije u provinciji Babil Mutana Khalid rekao je da su snage Vlade ušle u sam grad, koji je krajem jula pao u ruke ISIL-a.

On je dodao da je u borbama za grad koji se nalazi oko 50 kilometara južno od Bagdada poginulo i ranjeno i više desetina pobunjenika.

U borbi i brigada Badr

“Naši vojnici istakli su iračku zastavu iznad Vladinih institucija i zgrada. Ovo je još jedna pobjeda nad teroristima”, kazao je Khalid, prenosi AP.

Granatama po položajima ISIL-a u gradu Jurf al-Shakhar. Rijetki uspjeh iračke vojske, koju mnogi opisuju kao disfunkcionalnu. Ova bitka ključna je za pripadnike brigade Badr, jedne od šiitskih milicija, koje su ovdje stigle iz Irana. Za manje od 72 sata zauzeli su selo i glavni put nedaleko od Jurf al-Shakhara.

Tokom nažešćih sukoba između sunita i šiita u Iraku, 2006. godine, ova brigada optužena je za korištenje odreda smrti i činjenje ratnih zločina protiv sunitskog stanovništva. Ali, sada ta brigada naređenja dobija od iračke Vlade. Jedan od pripadnika Badr brigade sada je ministar unutrašnjih poslova.

“Postigli smo održive pobjede, preuzeli smo mnoga mjesta gdje se ISIL skrivao, kao i glavne puteve. Sada granatiramo farme gdje posljednji borci pružaju otpor”, rekao je Fadil Jawil iz ove brigade.

Na putu do svetišta

Ovo je početak onoga što iračka vojska i političari smatraju velikim uspjehom. Premijer Hajder al-Abadi posjetio je u subotu područije gdje se vode borbe kako bi čestitao trupama.

“Ali, ovo je bila najlakša operacija za iračku vojsku. Jarf al-Shakhar je najslabija tačka na teritoriji koju kontrolira ISIL i ujedno najjužnija tačka do koje su doprli u Iraku. Bez obzira, pobjeda je važna jer je grad na putu za jug zemlje i do vjerskih hramova u Najafu i Karbali”, izvještava iz Bagdada reporter Al Jazeere Imran Khan.

Odbrana tih hramova je ključna. Oni su svetinja za šiitske muslimane i za njih su crvena linija, ne samo za šiite u Iraku, već i u Iranu, iz koga su priprijetili da će kopneno intervenirati ukoliko bude potrebno da hramove odbrane. Za sada je ISIL vraćen nazad ka sjeveru, ali ta grupa i dalje kontrolira veliki dio Iraka.

Izvor: Al Jazeera i agencije