Veliko osiguranje u Bahreinu uoči protesta

Vlasti su izolirale nekoliko šiitskih lokaliteta, blokirajući ceste betonskim preprekama i bodljikavom žicom, tvrdi opozicija (AP)

Izuzetne mjere sigurnosti poduzete su u srijedu u Manami i brojnim obližnjim šiitskim mjestima uoči demonstracija koje za danas u Bahreinu najavljuje opozicija.

U saopćenju su vlasti potvrdile da je “raspoređivanje snaga sigurnosti na različitim mjestima u Kraljevstvu namijenjeno očuvanju javnog reda i osiguravanju protoka saobraćaja”.

Opozicioni aktivisti kažu kako protestima žele prisiliti vladajuću sunitsku kraljevsku porodicu da dozvoli više demokracije u zemlji koja broji 1,25 miliona stanovnika.

Nepoznato vrijeme protesta

Prema tvrdnjama opozicije, vlasti su izolirale nekoliko šiitskih lokaliteta, blokirajući ceste betonskim preprekama i bodljikavom žicom.

Na taj bi se način “trebalo spriječiti građane da protestuju”, rečeno je iz šiitskog pokreta Al-Wafaq, glavnog političkog opozicionog bloka.

Lokalni pokret Tamarrod, blizak šiitskoj opoziciji, pozvao je na demonstracije blizu Američke ambasade u Manami, ali nije naveo i vrijeme kad bi trebao održati.

Izvor: Agencije