Veliko zagađenje zraka u Kini

Zvaničnici preporučuju građanima da ne izlaze vani, ukoliko ne moraju (EPA)

Pješčana oluja negativno utječe na život u kineskoj prijestolnici Pekingu, a nivo zagađenih čestica povećan je na PM 2,5 mikrometra (Kompleksni miks vrlo malih čestica i kapljica), javlja Anadolija.

Pješčana oluja se kreće od sjevera prema jugu zemlje. Građani na ulicama proživljavaju teške trenutke, a zbog smanjene vidljivosti otežan je i saobraćaj.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da u Pekingu vlada velika zagađenost zraka, a nivo čestica iznosi PM 2,5.

Čestice u zraku od 2,5 mikrometra posebno su opasne, jer se mogu udahnuti u pluća i izazvati razne respiratorne probleme i bolesti.

Plavi alarm

Zvaničnici preporučuju građanima da ne izlaze vani, ukoliko ne moraju.

Meteorološki centar Kine navodi da će pješčana oluja posebno biti intenzivirana u jutarnjim satima u nekoliko gradova, a posebno u onima na sjeveru zemlje. Za to područje su izdali plavi alarm.

Kina je krajem 2013 objavila da planira investirati 277 milijardi dolara u narednih pet godina u borbu protiv zagađenja zraka.

Tada je objavljeno da će novac primarno biti uložen u regione gdje je velika zagađenost zraka i visok nivo čestica PM 2,5.

Kineska Vlada je tada također usvojila još dva plana za boru protiv zagađenja voda i poboljšanja čovjekove okoline na selu.

Izvor: Agencije