Venecija: Podrška redateljima u zatvoru

Filmski festival u Veneciji iskazao je podršku kolegama u zatvoru. Iranska redateljica i ukrajinski redatelj zatvoreni su zbog političkih stavova – postavljali su pitanja koja se vlastima nisu sviđala.

Njihovo odsustvo s venecijanskog festivala obilježeno je na poseban način.

U Veneciji se za karte mora čekati i po kiši i po suncu. A i tad je potrebno mnogo sreće.

Ljudi u redu su, možda, čuli da su ostale još dvije prazne stolice, ali za ta sjedišta se ne može kupiti karta.

Ostale su prazne za dva posebna gosta – za redatelje koji neće doći, barem ne ove godine.

Mahnaz Mohammadi, poznata redateljica, glumica i borac za prava žena, leži u iranskom zatvoru. Dobila je pet godina zatvora.

Prazne stolice kao svjedočanstvo

Kazna je povećana na sedam godina. Presuda – antidržavna propaganda i urota. Oni koji je podržavaju kažu da je razlog što je napravila dokumentarac o spornim izborima iz 2009. i što je radila za televizije koje vlasti ne vole.

Oleg Stentsov je, također, u zatvoru. Na Krimu ga je u svibnju uhitio ruski FSB. On se aktivno suprotstavljao ruskoj aneksiji.

Sad mu prijeti kazna od 20 godina zatvora. Službena Moskva ga je optužila za pokušaj podmetanja bombe. On je te optužbe odbacio kao ‘uvredljive’.

“Prazne stolice su tu da svjedoče nedolazak redatelja koji su zatvoreni zbog političkih razloga. Zvuči nevjerojatno, ali takve stvari se i danas događaju. Nažalost, događaju se često”, kaže Alberto Barbera, direktor festivala.

“Ove godine prazne stolice možete pronaći diljem Venecije. Istovremeno, sva mjesta na festivalu su popunjena. Ovo je prosvjed metaforičke prirode, ali je dopro do velikog broja posjetitelja festivala”, izvještava reporter Al Jazeere Phil Lavelle.

U znak solidarnosti, pokretači ove inicijative tvrde da su njihove kolege u zatvoru samo zbog toga što su radili svoj posao.

Znak prkosa

To je znak prkosa drugih redatelja prema onim državama koje se previše miješaju u rad umjetnika.

Poruka koju šalju iranski redatelji koji su došli na festival glasi: “Ako želite raditi kontroverzu, radite to mudro”.

“Postoji crvena linija koju ne smijete prijeći. Oni koji je žele prijeći, moraju to učiniti na mudar način”, kaže iranski redatelj Ali Asgari.

Redatelji se vole nadmetati, posebno kada je riječ o nagradama. Ali, isto tako su lojalni svom pozivu i spremni su ga braniti.

Njihove kolege ne mogu biti ovdje s njima, ali oni ih neće zaboraviti niti će odustati sve dok i dvije prazne stolice ne budu popunjene.

Izvor: Al Jazeera