Venecijanska komisija: Odustanite od referenduma

Svrha referenduma je da se dovedu u pitanje ovlaštenja Ustavnog suda, što nije prihvatljivo, poručuju Iz Venecijanske komisije (Al Jazeera)

Venecijanska komisija uznemirena je činjenicom da, uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 17. septrembra 2016. godine kojom je obustavljen referendum u Republici Srpskoj, Vlasti RS-a ipak namjeravaju organizirati referendum, saznaje BHRT.

“Ustavni sud utvrdio da je Dan Republike Srpske neustavan kao diskriminirajući nad nesrpskim stanovnicima entiteta, a svrha referenduma je da se dovedu u pitanje ovlaštenja tog suda, što nije prihvatljivo”, poručuju Iz Venecijanske komisije.

Stav Venecijanske komisije je da u državi gdje je na snazi vladavina prava se presude Ustavnog suda provode i nisu nikakve teme za glasanje, bilo u parlamentima, bilo u narodu.

Jedina opcija odustajanje od referenduma

Iz Venecijanske komisije je poručeno da je nakon odluke Ustavnog suda jedina moguća legitimna reakcija vlasti u RS-u, u državi koja je članica Vijeća Evrope, odustajanje od referenduma, prenio je BHRT.

Venecijanska komisija je savjetodavno tijelo Vijeća Evrope, međunarodne asocijacije koje čini ukupno 47 evropskih i susjednih zemalja.

To tijelo bavi se ustavnim pitanjima, izbornim pitanjima i općenito djelovanjem demokratskih ustanova.

Vlasti bh. entiteta Republika Srpska tvrde da je referendum o Danu RS-a dio izmjena Zakona o praznicima, kako je i tražio Ustavni sud BiH.

Referendum u RS-u bi se trebao održati u nedjelju.

Izvor: Agencije