Venecijanska komisija pomaže Federaciji BiH

U entitetu Federacija Bosne i Hercegovine počeo je proces ustavnih reformi, a nekoliko prijedloga novog ustava već se nalazi na stolu Ustavne komisije. Zastupnički dom federalnog Parlamenta trebao bi u decembru razmotriti pristigle prijedloge i pripremiti nacrt novog ustava. Stručnu pomoć ponudila im je i Venecijanska komisija.

Da je ustavna reforma u Federaciji neophodna saglasni su i u Parlamentu, i u Venecijanskoj komisiji. Ovo stručno tijelo Vijeća Evrope, koje zemljama u tranziciji pomaže u rješavanju ustavnih kriza, na to ukazuje još od 2005. godine. Sada su zadovoljni što je taj proces konačno počeo.

“Izrazili smo spremnost da pomognemo u procesu ustavne reforme, npr. da pregledamo nacrt ustava kada bude spreman za pregled”, kaže Kaarlo Tuori, potpredsjednik Venecijanske komisije.

Taj trenutak, međutim, još je daleko. Ustavna komisija napravila je prednacrt ustava, čiji će zadatak biti da poboljša ekonomski položaj građana, osigura ravnopravnost konstitutivnih i drugih naroda i ponudi rješenje za probleme koji koče razvoj Bosne i Hercegovine, kažu u Parlamentu.

Značajne reforme

“On će, s drugim prijedlozima koji su stigli u međuvremenu u Ustavnu komisiju, biti razmatrani na tematskoj sjednici Zastupničkog doma, kako bi to bila jedna podloga za pripremu nacrta o kojem će se Parlament izjašnjavati”, ističe Fehim Škaljić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije.

Škaljić navodi da bi ta sjednica mogla biti održana u decembru, kada usvoje budžet koji je sada prioritet. Tada će građani i stručna javnost dobiti priliku da, putem javne rasprave, političarima ukažu na svoje prioritete.

Ustavne reforme u Federaciji naročito su značajne zbog toga što je ovo prvi put od uspostavljanja ovog entiteta da se o ustavu raspravlja u Parlamentu. Federacija će sada prvi put zapravo sama odlučivati o tome kakav ustav želi imati.

S druge strane, očekuje se da bi ovaj proces, koji treba biti završen do aprila 2014. godine, mogao potaći i neophodne reforme na državnom nivou.

Izvor: Al Jazeera