Venecuela: Balet u čast Huge Chaveza

U Venecueli je upriličena premijera baleta zasnovanog na životu bivšeg predsjednika Huge Chaveza. Neki su taj plesni doživljaj nazvali političkom propagandom, a drugi odavanjem počasti bivšem lideru.

“Bič”, “El Commandante”… Bivši predsjednik Venecuele Hugo Chavez imao je mnogo nadimaka, ali “muškarac u tajicama” nije bio jedan od njih.

Ipak, venecuelanski lider koji je prošle godine preminuo od karcinoma upravo tako je prikazan u novom baletu.

“Predstava šalje brojne socijalističke poruke, poruke naroda. Ovo nije samo odavanje počasti Chavezu, nego i cijelom narodu. Chavez je veliki dio naše zajednice”, rekao je baletan John Lobo.

Predstava koju finansira Vlada prati Chavezov život – od skromnih početaka, do borbe za očuvanje bolivarske revolucije. Zasnovana je na anegdotama koje je prepričavao u političkim govorima tokom 14 godina na čelu Venecuele.

Estetska vrijednost političkog baleta

Kritičari su balet nazvali političkom propagandom – tvrdnja koju režiserka Maria Rossel poriče.

“Za nas je ovo veoma bitno. Poruka koju želimo poslati je da ovo jeste politički balet, ali i balet koji ima estetsku vrijednost. Riječ je o umjetničkom djelu, a ne o brošuri”, kaže ona.

Čak i skoro dvije godine nakon smrti Chavez je značajan dio javnog života. Širom Venecuele njegov lik ukrašava zidove građevina. Neki ga smatraju praktično svecem.

Novi program na Vojnoj akademiji u Caracasu pohađa više od 10.000 studenata.

“Komandant Chavez držao nam je predavanja u svojim nedjeljnim obraćanjima na televiziji. Ovo je nastavak onoga čemu nas je učio”, kazao je polaznik te akademije Victor Flores.

U akademskim i umjetničkim krugovima Chaveza i danas mnogi gledaju kao lidera Venecuele.

Izvor: Al Jazeera i agencije