Venecuela: Do namirnica s posebnim karticama

Venecuela se još bori s nestašicom hrane. Prema pojedinim izvještajima, trgovci namjerno gomilaju zalihe osnovnih životnih namirnica, koje potom krijumčare u susjednu Kolumbiju. To je natjeralo Vladu da pokrene specijalni program racionalizacije.

Hrana u Venecueli od sada se kupuje pomoću posebnih kartica. Venecuelanci staju u red pred Vladinom tržnicom radi sedmične opskrbe hranom. U njoj Vladini volonteri traže od kupaca da se registriraju za novi sistem obročnih kartica. Nazivaju ga elektronskom karticom za sigurnost opskrbe. Sistem za koji Gregorio Monasterio kaže da je neophodan zbog nestašice hrane u Venecueli.

“To je način organiziranja da bismo svi mogli dobiti osnovne namirnice i da bi se kontrolirali subvencionirani proizvodi”, tvrdi.

Uvijek ima graha i tjestetine

Vlada želi provjeriti koliko često i koliko mnogo ljudi kupuju na tržnicama koje vodi. U 2013. godini 28 posto osnovnih namirnica bilo je nedostupno. Opskrba nekim namirnicama, poput piletine, sada će biti ograničena. Ali Rosa Castaneda kaže da joj to ne smeta.

“Ne smeta mi, jer ne jedemo piletinu ili meso svaki dan… Tu su uvijek grah i tjestenina”, rekla je.

Zvaničnici kažu da će obročne kartice kontrolirati uzorak potrošnje svih registriranih osoba, ali i spriječiti nezakonitu preprodaju.

“Obročne kartice su obično povezane s nestašicom hrane tokom rata. Međutim, predsjednik Nicolas Maduro kaže da će biti u mogućnosti kontrolirati krijumčarenje. Tvrdi da se proizvodi kupljeni po jeftinim cijenama, krijumčare u Kolumbiju i prodaju po 75 puta većim cijenama od originalne. Maduro smatra da je taj biznis profitabilniji od prodaje kokaina”, izvještava reporterka Al Jazeere Mariana Sanchez.

Ali ne slažu se svi.

“Krijumčarena roba prevozi se u ogromnim količinama i nisu uključeni obični ljudi. Riječ je o velikim mafijama koje kontroliraju ogromne kamione koji prevoze subvencionirane proizvode u Kolumbiju”, tvrdi ekonomist Jose Guerra.

‘Neprijatelji revolucije’

U Venecueli jedna od četiri osnovne namirnice nedostaje u bilo kojem trenutku. Vlast optužuje trgovce za špekulaciju i gomilanje zaliha, kako bi mogli okriviti Vladu za nestašicu.

“Zahvaljujući revoluciji, koju je osmislio naš zapovjednik Hugo Chavez, mi siromašni imamo pristup hrani čak i ako nemamo mnogo novca. Neprijatelji revolucije su ti koji koriste hranu da zarade”, rekao je Pablo Duarte.

Više od 100.000 Venecuelanaca je već registrirano. Za sada obročne kartice nisu obavezne, ali Vlada namjerava ponuditi poticaje praveći lutriju stanova i automobila, kako bi privukla milione građana da se prijave.

Izvor: Al Jazeera